El Papa reunirà experts i líders internacionals al Vaticà per parlar d'educació i el futur del planeta al maig de 2020. «Avui més que mai, cal unir els esforços per una aliança educativa àmplia per formar persones madures, capaces de superar fragmentacions i contraposicions i reconstruir el teixit de les relacions per una humanitat més fraterna», ha declarat el pontífex en un vídeo publicat per l'oficina de premsa del Vaticà.

La trobada, en què estaran presents representants de les principals religions, exponents dels organismes internacionals i de les institucions humanitàries, pensadors, economistes, educadors, sociòlegs i polítics, busca «revifar el compromís per i amb les joves generacions, renovant la passió per una educació més oberta i incloent, capaç de l'escolta pacient, del diàleg constructiu i de la mútua compressió».

Trobada mundial de joves

El pontífex, que també ha preparat una trobada mundial de joves sobre economia que se celebrarà al març a la ciutat italiana d'Assís, bressol de sant Francesc, ha instat a canviar l'educació en el món, perquè és urgent protegir la «casa comuna».

«Hem de basar els processos educatius en la consciència que tot en el món està íntimament connectat i que cal trobar altres formes d'entendre l'economia, la política, el creixement i el progrés», ha dit.

Està previst que al final de l'esdeveniment internacional se signi un Pacte Global sobre Educació, segons ha indicat el Vaticà en un comunicat. «Es tracta d'una aliança internacional per salvar el planeta, pensant especialment en les noves generacions, a través de l'educació. Unir talents per despertar la consciència i una onada de responsabilitat pel bé comú de la humanitat, des dels joves, fins a arribar a tots els homes de bona voluntat», ha agregat.

El Papa ha assenyalat en el vídeo missatge que s'està vivint un moment d'«extrema fragmentació» i d'«extrema oposició» que fa «necessari» combinar esforços i arribar a «una aliança educativa per capacitar persones madures, capaces de viure en societat i per a la societat».

Invitació a la societat civil

La Congregació per a l'Educació Catòlica del Vaticà, que promou l'esdeveniment, ha assenyalat que es tracta d'«una invitació per als representants de la societat civil, religiosa, social i cultural, i un punt d'arribada per donar a conèixer i valoritzar les persones i institucions que ja treballen per un món millor».

L'esdeveniment estarà precedit per una sèrie de seminaris temàtics, relacionats amb l'àrea dels drets humans i les ciències de la pau, a l'àrea de diàleg entre religions, temes relacionats amb el pacte educatiu entre joves i adults, el pacte amb la natura i el medi ambient, els temes de la democràcia, l'economia, la cooperació internacional.

Així mateix, reunirà experts i experiències d'educació informal relacionats a migrants i refugiats.