Els aspirants a obtenir el carnet de conduir podran fer servir en l'examen pràctic alguns sistemes d'ajuda a la conducció que porten incorporats els vehicles com la càmera posterior, els sensors d'aparcament o el mecanisme start-stop, que permet l'arrencada i aturada del motor automàticament en ralentí.

A partir de dilluns, segons informa la Direcció General de Trànsit, entra en vigor una instrucció per la qual la DGT permet disposar als vehicles utilitzats per a la realització d'exàmens de determinats sistemes d'ajuda (ADAS), que, de forma progressiva, s'han anat incorporant als cotxes d'alta gamma des de 2012 i als de gamma mitjana des de 2015.

La majoria de cotxes ja compten en l'actualitat amb diferents sistemes, que al 2022 seran obligatoris a la UE. Segons la instrucció aprovada els alumnes que s'examinin podran fer servir alguns d'aquests mecanismes, mentre que altres s'hauran de desactivar com el control adaptatiu de la velocitat, el sistema d'avís i/o correcció de canvi involuntari de carril o el d'ajuda a l'estacionament total del cotxe.

Als examinats se'ls permet utilitzar el sistema start-stop, l'ajuda de sortida en pendent que impedeix, segons l'angle d'inclinació en el qual es troba el cotxe, que el vehicle vagi cap enrere en aixecar el peu del fre o l'activació automàtica de l'enllumenat i eixugaparabrises.

Podran utilitzar, a més, el sistema AEB de frenada d'emergència, que, en cas de distracció, impedeix una col·lisió per encalç amb un altre cotxe; l'alerta de trànsit creuat, per la qual un sensor adverteix al conductor que va marxa enrere d'un aparcament en bateria de la presència d'un altre cotxe o l'avís de frenada d'emergència quan un vehicle que circula davant freni de forma abrupta.

Les càmeres de marxa enrere, les de 360º o els sensors d'aparcament també estaran permes0s en l'examen de conduir, però els aspirants no podran emprar el sistema d'ajuda d'estacionament total.

Trànsit recorda que els examinadors poden sol·licitar a l'aspirant la comprovació prèvia de qualsevol d'aquests sistemes.