El garrotxí Joan Sala Torrent, director de l'editorial Comanegra i fins ahir president de la Setmana del Llibre en Català, es va acomiadar del càrrec fent un balanç positiu dels seus quatre anys de gestió. «Tenim La Setmana normal, d'un país normal, i que ha de continuar creixent amb aquest model ajustat», va diagnosticar en l'última jornada de la seva 37a edició.

El que fins ara era el responsable de la cita literària va anunciar el pròxim president pels tres anys vinents, Joan Carles Girbés, director editorial d'Ara Llibres i Àmsterdam. Girbés entoma el repte de «mantenir el model d'èxit» de La Setmana i fer-la créixer en «creativitat», ja que difícilment pot fer-ho en espai a l'avinguda de la Catedral de Barcelona, on toca sostre per l'excessiva proximitat a la muralla. De fet, Sala no ha pogut parlar amb el regidor del districte sobre la qüestió de creixement, però sí que va assegurar que té el compromís de l'alcaldessa, Ada Colau, «d'intentar solucionar el tema» perquè «La Setmana es pugui continuar celebrant». Sala es va despatxar «satisfet» després de quatre anys i amb una 37a edició que -a falta de les xifres finals, que es coneixeran dimecres- superarà la facturació de 500.000 euros i el nombre d'assistents de l'any passat.

L'edició es va cloure ahir després de deu dies d'activitat, amb 260 novetats editorials, 219 expositors i 270 activitats organitzades. Malgrat les adversitats climatològiques que segons Sala han suposat fins a un 20% menys de «temps operatiu» d'activitat de la cita literària, les dades in crescendo acompanyen «el model d'èxit».