El director de cinema Alejandro Amenábar va ser ahir un dels grans protagonistes de la segona jornada del Festival de Sant Sebastià, en què va presentar la pel·lícula Mientras dure la guerra, candidata a la Concha d'Or, en què recupera el desafiament dialèctic de Miguel de Unamuno davant els militars a la Universitat de Salamanca el 1936, al començament de la Guerra Civil. «Tenim un problema amb la nostra identitat i amb els nostres símbols», va afirmar el cineasta durant la presentació davant la premsa d'aquesta pel·lícula, protagonitzada per Karra Elejalde i que, tal com ha admès, és una «al·lusió al present» i crida l'atenció sobre el «repunt del feixisme» amb la famosa frase d'Unamuno: «Vencereu, però no convencereu».

«Vivim en un estat democràtic, és el nostre hàbitat i la nostra comunitat de veïns, és el que hem de gestionar, i la resta està implícit en la pròpia pel·lícula», va assenyalar el director, en resposta a la pertinència de la pel·lícula, que s'estrena divendres vinent, davant el panorama polític actual.

D'altra banda, la directora de cinema i guionista Josefina Molina va recollir ahir el Premi Nacional de Cinematografia 2019, en reconeixement al seu paper com a «pionera» i «referent» de diverses generacions de cineastes. «Estàvem destinades a ser mestresses de casa», va afirmar Molina a Europa Press amb motiu d'aquest premi, que va rebre de mans del ministre de Cultura i Esport en funcions, José Guirao.

La «Patria» d'HBO

El Festival de Sant Sebastià va acollir també ahir la projecció en exclusiva davant la premsa de les primeres imatges de Patria, l'adaptació a la petita pantalla de la novel·la de Fernando Aramburu que HBO estrenarà el 2020 i que mostra la fi del «cicle de dolor i odi» del terrorisme, segons van assenyalar els seus responsables en la presentació. Davant d'una sala abarrotada de periodistes a primera hora del matí, la plataforma va avançar alguns dels detalls d'aquesta sèrie que, tal com va assegurar Miguel Salvat, un dels productors executius, «ningú fora de la producció» havia vist encara, ni tan sols l'autor de la novel·la.