El comiat de Joc de trons als premis Emmy va tenir la matinada de diumenge un sabor més aviat agredolç. La sèrie d'HBO, guanyadora de l'estatueta a millor drama, se'n va anar pràcticament de buit en una nit en què van brillar Chernobyl i Fleabag. La minisèrie sobre el desastre nuclear es va endur tres guardons, mentre que la comèdia de Phoebe Waller-Bridge se'n va emportar quatre.

En la 71a gala dels premis Emmy celebrada a Los Angeles, les triomfadores indiscutibles van ser Chernobyl i Fleabag. L'aclamada minisèrie d'HBO es va coronar en la categoria de sèrie limitada en una de les candidatures més renyides, així com en direcció i guió. Gràcies a l'empenta de la ficció creada per Craig Mazin, HBO va guanyar la partida a Netflix: el servei de streaming va aconseguir un total de 27 premis enfront dels 34 d'HBO.

L'adaptació de la saga de George R.R. Martin va dir adeu ampliant el seu rècord com a sèrie amb més premis de l'Acadèmia de Televisió dels Estats Units. Un total de 59 durant les seves vuit temporades després dels dos aconseguits en aquesta edició dels guardons: el de millor drama i també el de millor actor secundari per a Peter Dinklage, premi que guanya per quarta vegada pel seu paper com a Tyrion Lannister.

Amazon no es va quedar enrere gràcies a l'empenta d'una de les sèries de l'any. I és que Fleabag va arrasar en la categoria de comèdia, on es va emportar el premi a millor sèrie, així com guió, direcció i actriu, tot amb un nom propi: Phoebe Waller-Bridge. També destacat va ser el premi a Bill Hader com a millor actor de comèdia per Barry, sèrie d'HBO creada pel mateix intèrpret, i sengles premis d'actors secundaris per a Alex Borstein i Tony Shalhoub per The Marvelous Mrs. Maisel, que van elevar la xifra de guardons d'Amazon a 15.

En les categories interpretatives, Ozark va donar la sorpresa amb el premi a Julie Garner, que competia amb actrius de Joc de trons, Billy Porter va aconseguir l'Emmy al millor actor protagonista per Pose i Jodie Cormer es va emportar el guardó pel seu paper de Villanelle a Killing Eve. Per la seva banda, Succession va ser premiada amb l'estatueta a millor guió, mentre que Black Mirror: Bandersnatch va ser escollida millor pel·lícula de televisió.

Reivindicacions feministes

Els discursos van tenir també en aquesta ocasió un marcat accent feminista. «L'any passat molta gent es va molestar perquè no portava sostenidor i aquest any no porto calces», va explicar Alex Borstein, en recollir l'estàtua a la millor actriu secundària de comèdia. Després d'això, va dedicar el premi a totes les dones que treballaven al seu costat a la sèrie The Marvelous Mrs. Maisel.

Per la seva banda, Michelle Williams, guanyadora de l'Emmy a la millor actriu d'una sèrie limitada per Fosse / Verdon, va reivindicar el dret a la igualtat salarial en la indústria de Hollywood. «Això és el que passa quan es confia en una dona i aquesta se sent prou segura per expressar les seves necessitats i prou respectada per ser escoltada», va dir. Williams, de 39 anys, que l'any passat va revelar que havia rebut un sou 1.500 vegades menor que el de Mark Wahlberg a All The Money in the World, va agrair el tracte de les productores responsables de la ficció que li ha valgut el premi.

Al seu torn, l'actriu Patricia Arquette va llançar un gran discurs en recollir el premi a la millor actriu secundària de minisèrie per The Act, en el qual va defensar els drets de la comunitat transsexual. «El meu cor està tan trist... Vaig perdre la meva germana Alexis i les persones trans estan sent perseguides. Eliminem els prejudicis», va dir l'actriu, la germana de la qual va morir el 2016 a conseqüència del VIH. L'emotiu discurs d'Arquette va ser rebut amb una gran ovació per part del públic.