El papa Francesc ha establert que aquest diumenge, dia 29 de setembre, se celebri la Jornada Mundial del Migrant i el Refugiat. Per viure-la plenament, ens pot ajudar conèixer els eixos fonamentals del missatge papal.

El seu diagnòstic

La fe ens assegura que el Regne de Déu ja és misteriosament present a la nostra terra, però constatem amb dolor els conflictes violents, les guerres, les injustícies i discriminacions. És difícil, alhora, superar els desequilibris econòmics i socials a escala local i global. I són els pobres i els desfavorits els qui més sofreixen aquestes situacions.

Es constata la «globalització de la indiferència» per la tendència a l'individualisme i a la mentalitat utilitarista de les societats més desenvolupades. Aleshores, les persones immigrants, refugiades, desplaçades, víctimes del tràfic d'éssers humans, es converteixen en personatges exclosos i, sovint, en culpables dels mals socials. Respirem la cultura del «descart».

Hi ha el perill que ens adormim en les nostres comoditats, i per evitar-ho cal recuperar dimensions essencials del nostre cristianisme i de la nostra humanitat. Tenint cura dels més vulnerables també ens interessem per nosaltres: també creixem.

Les nostres pors

Les maldats i els fets tràgics del nostre temps fan créixer la nostra «por als altres», als desconeguts, als marginats, als forasters... Tots en tenim una certa experiència. I els dubtes i les pors condicionen la nostra manera de pensar i d'actuar i ens converteixen en intolerants i tancats, i fins i tot en «racistes». La por ens priva així del desig i de la capacitat de trobada amb l'altre, amb aquell que és diferent. Ens pot privar de l'oportunitat de trobada amb el Senyor.

Pautes de comportament

No es tracta només d'immigrants, es tracta de caritat; i, mitjançant les obres de caritat, de mostrar la nostra fe. I la caritat més gran és la que s'exerceix amb els qui no poden correspondre i potser ni tan sols donar les gràcies [...]( extret del full parroquial).