El preu dels fàrmacs oncològics «no té correlació» amb la seva efectivitat, segons dos estudis presentats ahir al Congrés de la Societat Europea d'Oncologia Mèdica (ESMO), que se celebra fins dimarts al recinte Gran Via de Fira Barcelona, va explicar el president de l'ESMO, Josep Tabernero. En roda de premsa inaugural, el també cap del Servei d'Oncologia Mèdica de l'hospital Vall d'Hebron de Barcelona va relatar que han desenvolupat un mecanisme per calcular l'efectivitat dels fàrmacs: l'escala de magnitud de benefici clínic, que estableix un rànquing d'efectivitat abans inexistent i que «ha estat acceptada universalment» en demostrar la seva utilitat.

Aplicant-la, un estudi de França va detectar que la meitat de medicaments nous d'entre 2004 i 2017 per tumors sòlids oferien pocs beneficis afegits, que no eren suficients, i alhora els nou compostos tenien de mitjana un cost de 2.500 euros superior als seus equivalents.

La segona anàlisi va comparar els preus a Europa i als Estats Units de 63 fàrmacs d'entre 2009 i 2017, i va detectar que el preu europeu és un 52% inferior, i Tabernero va dir que un dels motius és que «el mercat als Estats Units és totalment lliure -per la qual cosa puja el preu-, i a Europa està més regulat», i per exemple es dona que a Suïssa, més liberalitzada, hi ha preus més alts.

Congrés internacional

Més de 29.000 oncòlegs de tot el món participen des d'ahir al congrés anual de l'ESMO, on es presentaran els últims descobriments en la lluita contra el càncer que poden canviar la forma de tractar els pacients. «Traduint la ciència a una millor atenció dels pacients de càncer» va ser el lema de la conferència de premsa inaugural del congrés. El congrés reuneix experts en càncer de 138 països i serà un fòrum on es presentaran 2.218 estudis sobre el càncer, el nombre més alt d'investigacions des que se celebra. D'entre tots aquests, hi ha 93 estudis considerats late breaking abstracts, que es consideren estudis d'alt impacte que canviaran la forma de tractar alguns tipus de tumors. Entre els anuncis més rellevants s'esperen noves conclusions d'estudis en càncer de pròstata i ovari, que podrien canviar el maneig actual d'alguns d'aquests tumors; així com avenços en càncer de pulmó, mama i altres tipus de càncer. El congrés de l'ESMO està considerat el més influent d'Europa en l'àmbit oncològic.