La Màquina Z, considerada la font de radiació a laboratori més potent del planeta, per una fracció de segon va parlar «de tu a tu» al Sol, en aconseguir nivells propers als 4,2 milions de graus Fahrenheit (més de 2,3 milions de graus centígrads). Va succeir a principis d'aquest mes al Laboratori Nacional Sandia, a Nou Mèxic (EUA), on un grup de científics va aconseguir que aquesta màquina dissenyada per a l'estudi de l'univers produeixi una temperatura semblant a la del Sol. La fita va durar aproximadament de tres a cinc bilionèsimes de segon.

«Hem comprimit l'energia tant en l'espai com en el temps per produir una intensitat extraordinària i així escalfar petites mostres de ferro en condicions extremes durant un temps molt curt», va explicar l'astrofísic Taisuke Nagayama, del laboratori ubicat a Alburquerque.

Des de la perspectiva de Nagayama, la prova realitzada al laboratori contribuirà a la investigació de l'univers des de diversos fronts i, entre d'altres, ajudarà a estudiar el comportament de l'astre rei, el d'altres estrelles i planetes, així com els forats negres.

L'experiment, en el qual petites mostres de ferro van ser exposades a l'energia produïda per la Màquina Z, mostra el paper que en el bloqueig d'energia juguen els àtoms de ferro que suren lliurement. «La nostra investigació verifica un dels ingredients clau per entendre l'Univers», va explicar Nagayama.