Aplec de Malgrat

de mar

L'Agrupació Sardanista La Barretina és l'encarregada d'organitzar a Malgrat de Mar l'Aplec de la Sardana, un dels que recull més gent tant de la comarca del Maresme com d'altres indrets de Catalunya. Dissabte 5, a les 6 de la tarda, hi ha una ballada, al parc de can Campasol, per la cobla Sant Jordi - Ciutat de Barcelona. El diumenge les audicions seran al parc Francesc Macià i hi actuaran les cobles: Els Montgrins, Jovenívola de Sabadell i La Principal del Llobregat. Les audicions el matí començaran a les 10 i a la tarda, a les 4.

Diada del Soci a Figueres

Dia del Soci del Foment de la Sardana Pep Ventura de Figueres. El dissabte a les 6, audició sardanes per la cobla a Principal de la Bisbal. Sopar del Soci al Pa Volador a les 8.30 (25 ? per persona) i actuació del duet Els Missatgers de la Catalunya Nord amb cançons extretes de recerca d'autors i instruments tradicionals catalans. D'aquesta manera és vol agrair la col·laboració de l'entitat vers els seus socis.

Aplec a l'Ermita

de Sant

Grau a Caldes

És indubtable que Caldes de Malavella és un indret on les aigües termals hi tenen preponderància especial, a molts llocs hi ha fonts d'aquestes característiques. Un dels més coneguts popularment, al marge dels balnearis, és la placeta de Sant Grau, al centre urbà que ocupa la part alta del turó homònim, just al costat de les termes romanes i les restes de l'antic castell de Caldes.

Constitueix per si sol un conjunt digne de destacar, amb l'ermita de Sant Grau, la glorieta de Sant Grau i el cobert de la mina d'aigua a pocs metres d'aquesta plaça i la capella de Sant Grau.

Lligada a la història del castell, es remunta al segle IX i exercí les funcions d'església parroquial fins al segle XI, quan el creixement de la població i la seva ubicació en una zona de surgències d'aigües termals ho féu aconsellable.

Els altres dos elements que configuren la fesomia d'aquest espai urbà són la glorieta de Sant Grau construïda entre 1910 i 1915 que al seu interior hi té la Font de la Roqueta o de Sant Grau , i el cobert , a poca distància d'aquella, on hi brolla la font de l'Hospital.

També aquest aplec és conegut com la Fira de l'Aigua que és la fira per excel·lència del municipi. Tot i que l'aigua és un element eteri amb poca prestació als sentits, l'organització de la Fira de l'Aigua aconsegueix obtenir una fira absolutament sorprenent i, alhora, divertida i plena de conscienciació vers aquest element tan preuat.

Naturalment no hi manquen les sardanes, que seran interpretades per la cobla Contemporània, a les 12.

Aplec a l'Ermita de Sant

Cosme i Damià a Begudà

(Sant Joan les Fonts)

La capella de Sant Cosme i Sant Damià, els sants metges, va ser bastida el segle XVII a Begudà.

És un edifici d'una sola nau capçada per un absis semicircular (a l'est), coberta amb volta de canó i campanar de torre.

Unida a la capella, i al costat oriental es troba la casa de l'ermità avui deshabitada, però en bon estat de conservació.

Diumenge, els fidels de la zona hi faran via, amb una missa, una audició de sardanes amb la cobla La Principal de Banyoles i el cap dels capgrossos, en Cosme i l'Eulàlia.

Festival Musical

a Sant Gregori

Sant Gregori ha programat un seguit de concerts musicals, ben interessants, en els quals destaca l'actuació de La Principal de la Bisbal. Naturalment hi ha altres formacions musicals que hi intervindran, però cal destacar que enmig del festival han tingut bona cura d'incloure-hi la nostra música. Un exemple que caldria imitar a tots els organitzadors de festivals musicals, que durant l'estiu es programen a molts indrets. No cal discutir sobre la qualitat d'intèrprets que hi prenen part, però, que es pensés una mica més en la nostra música. Obres de Garreta, Josep i Joaquim Serra, Toldrà, Casals, Viladesau, Acuña, Timon... hi tenen cabuda, car amb les seves composicions han enlairat la música de cobla, sense desmerèixer per es altres disciplines musicals. Aquest concert és donarà al castell, dijous10 a les 22.00 h.

Premi de composició

de música per a cobla

L'Ajuntament de Masquefa , en el marc del cicle de música estable Masquefa sona bé i amb el suport de la Cobla-Orquestra Montgrins, impulsa la quarta edició del Premi de composició de música per a cobla per promoure la composició i interpretació de la música per a cobla. La dotació màxima del premi serà de 3.000 euros.

La finalitat del Masquefa sona bé és la difusió i promoció de la música, organitzant temporades estables de concerts. En un d'aquests concerts s'anunciarà el veredicte del jurat i s'estrenaran les obres finalistes a càrrec de la Cobla-Orquestra Montgrins.

Les candidatures hauran d'enviar els seus treballs a l'Ajuntament abans del 28 de febrer del 2020. Per poder optar al premi és imprescindible que les obres siguin originals, inèdites i d'una durada màxima de 15 minuts.

L'organització nomenarà un jurat integrat per compositors o músics de renom, que seleccionarà un màxim de cinc obres finalistes i escollirà l'obra guanyadora. El lliurament dels premis i l'estrena de les obres finalistes es farà en un dels concerts del cicle de música de l'any de la convocatòria.

Revista «SOM»

Aquests dies s'ha enviat als subscriptors un nou exemplar la revista Sardanista SOM. Amb aquesta edició s'arriba al número 351 i el 41è any des dels seus inicis. En el decurs d'aquest anys s'ha procurat donar informació dels fets més cabdals que s'han celebrat a les diverses poblacions catalanes.

Sé que quan començàrem, alguns ja ens van donar per morts o com a màxim un any de vida, sense voler-nos vanagloriar, avui, podem constatar aquests 41 anys ja consolidats. No negarem que en algunes èpoques hi ha hagut problemes, però s'hi ha fet front i s'han superat les dificultats, afegint-hi a més la col·lecció de llibres MOS dels quals se n'han editat 40, de diversos temes relacionats amb la sardana i a cura de diferents autors.

En aquest darrer número hi consta l'habitual escrit de Joan Domènech que ens parla de l'Agrupació d'Aplecs de les Comarques Gironines i de la sardana dins el món clàssic d'esdeveniments. Entre altres temes, una entrevista a Jordi Estartús (fiscornaire), la història del contrabaix de La Principal de la Bisbal. Ambdós treballs de Damià Daviu, una entrevista que ha fet el lloretenc Jordi Rocas a Yasuki Fusano, un japonès que viu a Lloret de Mar i és un enamorat de la sardana; la programació completa de la Festa Major de Sant Martirià a Banyoles i altres articles i comentaris.

40 anys i el companys de SOM, especialment en Josep M. Puig, sempre endavant, sens defallir.

Aquesta revista no es ven en quioscos i llibreries, només es pot adquirir per subscripció.