l títol és suggerit per la notícia llegida en aquest diari, fa pocs dies, amb un titular que diu: Les nenes de més d'onze anys tindran anticonceptius gratuïts a França. I un subtítol: «El Govern vol reforçar l'educació sexual a les escoles per evitar embarassos no desitjats». La notícia no pot ser més ressonant. És una sacsejada de l'humanisme amb uns efectes incontrolables. Nagasaki moral. El procés de la fecundació humana queda destrossat. És una decisió que pretén salvar la llibertat humana i la redueix a pastilles.

Però cal assenyalar un fet més que important en aquesta decisió, si s'aprova. És que sostreu a la responsabilitat dels pares l'educació integral dels seus fills. Seria un robatori estatal. Desapareix la intimitat familiar, el creixement delicat del sentiment, de l'afectivitat, la maduresa, l'educació serena que assumeix la natura, que l'usa i la domina amb l'exercici de la seva llibertat ben formada, el moderar amb intel·ligència les decisions importants de la seva vida, tots aquests valors trontollen.

És un problema d'humanisme. El pensament filosòfic de la nostra cultura europea no pot acceptar aquesta solució. En el fons allò que presenten Aristòtil, Tomàs d'Aquino és una perspectiva totalment diferent de la sexualitat humana. La virtut de la «castedat», com diu el filòsof. És una força fecundativa que necessita ser «refrenada». Per enfocar un problema d'aquesta altura, cal reflexionar sobre el sexe, sobre la seva funció social, sobre la seva naturalesa, la presència de l'amor humà, l'esperit de donació, la tendresa, la fidelitat, l'amor, la família.

Sèneca, parlant de «l'honest», en la seva lletra LXXIV, diu: «Mai la desmesura no ha pogut durar, si abans no l'ha refrenada la raó moderada».