16 de octubre de 2019
16.10.2019
Diari de Girona

Un 35% dels menors de 16 anys tenen excés de pes a Espanya, segons Unicef

L'informe elaborat per l'organisme, amb la Gasol Foundation, destaca com a causes la falta d'una dieta equilibrada o els hàbits no saludables

16.10.2019 | 00:32
Un 35% dels menors de 16 anys tenen excés de pes a Espanya, segons Unicef

Un 34,9 per cent dels nens, nenes i adolescents (d'entre 8 i 16 anys) a Espanya tenen excés de pes, dels quals un 20,7 per cent tenen sobrepès i un 14,2 per cent obesitat, segons ha advertit el Comitè Espanyol del Fons de l'ONU per a la Infància (Unicef), que ha elaborat un informe sobre la situació a Espanya, juntament amb la Gasol Foundation. Sobre les causes, l'informe destaca la falta d'un dieta adequada o els hàbits no saludables, com no fer exercici de forma habitual o passar massa temps davant de les pantalles.

A Catalunya, les darreres dades de l'Enquesta de Salut de Catalunya (ESCA), un 31,2% de nens i nenes de 0 a 17 anys tenen excés de pes, dels quals 20,3% pateixen sobrepès i el 10,9% obesitat. Catalunya ocupa el 8è lloc entre les comunitats autònomes pel que fa al percentatge d'infants i adolescents amb sobrepès i obesitat. Per Javier Martos, director executiu d'Unicef Comitè Espanyol, l'obesitat també està relacionada amb un «pitjor rendiment escolar» i per augmenta les possibilitats de patir «trastorns d'autoestima».

Les dades nacionals són les darreres disponibles, recollides aquest any dins de l'estudi Pasos a 3.803 nens de tot Espanya, que a més mostren que el percentatge de població infantil i adolescent amb obesitat abdominal és del 23,8 %, pràcticament un 10 % superior al percentatge d'obesos segons l'IMC (14,2%). No obstant, els investigadors -més de 50 pertanyents a 13 centres de recerca repartits per tot el territori- alerten que a Espanya es pot estar infradiagnosticant l'epidèmia de l'obesitat infantil si només fem servir com a indicador l'IMC. Segons la seva opinió, s'evidencia la necessitat d'incorporar el mesurament de la circumferència de la cintura com un indiciador de l'obesitat en la infància.

En àmbit global, l'informe també detalla que la desnutrició crònica ha disminuït una quarta part en els últims anys, de 198 milions el 2000 a 149 el 2018. Unicef, però, destaca que al voltant de 149 milions d'infants pateixen un retard en el creixement o són massa petits per a la seva edat, i que 50 milions d'infants pateixen emaciació, desnutrició aguda, o són massa prims per a la seva alçada. A més, 340 milions, és a dir, 1 de cada dos infants, pateixen manca de vitamines i nutrients essencials, mentre que 40 milions tenen sobrepès o són obesos.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook