Harold Bloom, el crític literari que va defensar el cànon occidental en diversos llibres influents que van aparèixer no només en els programes d'estudis universitaris sinó també en les llistes de best-sellers, ha mort en un hospital de New Haven a l'edat de 89 anys. La seva mort va ser confirmada per la seva dona, Jeanne Bloom, recordant que va ensenyar la seva última classe a la Universitat de Yale dijous passat, segons The New York Times.

Bloom era habitualment anomenat en diferents cercles «el crític literari més notori d'Amèrica» i es va enfrontar a gairebé totes les tendències de la crítica literària de la seva època.

Principalment va advocar per la superioritat literària dels gegants occidentals com Shakespeare, Chaucer i Kafka, tots blancs i masculins, van assenyalar els seus propis crítics, sobre escriptors afavorits pel que va anomenar «l'escola del ressentiment», per referir-se als col·lectius multiculturalistes, feministes, marxistes o neoconservadores, sobre els quals Bloom considerava que traïen el propòsit essencial de la literatura.

Com a crític literari, Harold Bloom tenia una afició especial per les figures heroiques de la literatura. «Shakespeare és Déu i els seus personatges són tan reals com les persones, modelant les percepcions occidentals del que és ser humà», defensava en un de les seves obres més conegudes, Shakespeare: La invenció del que és humà (1998)

Entre els seus altres llibres més venuts es troben la seva obra mestra El Cànon occidental: Els llibres i l'escola de les edats, publicada el 1994, i Com llegir i per què, que data de l'any 2000.