Els especialistes en cardiologia van denunciar ahir, en el 40 Congrés de la Societat Espanyola de Cardiologia (SEC), que se celebra a Barcelona, una forta saturació en l'assistència sanitària per manca de recursos econòmics i de personal. Segons les dades de l'informe eMotiva, una enquesta en línia que s'ha fet a 427 cardiòlegs de tot Espanya sobre la seva situació socioprofessional, el 51,1% de les facultatives visita una mitjana de 15 pacients al dia, i un 7,5% n'atén més de 25 cada dia.

El coordinador de l'estudi, el doctor Iñaki Lekuona, va afirmar que «l'elevat nombre de pacients que necessiten assistència cardiològica dona lloc a un altre inconvenient, que hi hagi dificultats a l'hora de formar-se». Així, el 62% dels enquestats es dediquen únicament i exclusivament a la faceta assistencial de la seva professió, cosa que dificulta la docència i investigació, fonamentals per al desenvolupament de la cardiologia, sobretot tenint en compte que, segons l'Institut Nacional d'Estadística (INE), les malalties cardiovasculars són la primera causa de mort a Espanya.

Per la seva banda, el president electe de la SEC, el doctor Ángel Cequier, va recalcar a més que «la insuficiència cardíaca ha augmentat més d'un 20% en l'última dècada», cosa que es preveu que segueixi augmentant els anys vinents a causa de l'envelliment de la població. La falta de temps que es dedica a cada pacient, de mitjana, uns 18 minuts per consulta, se suma a l'«excés de gestions burocraticoadministratives a què es veuen sotmesos els doctors -va lamentar Lekuona-, motivat per l'escassetat de suport en la gestió».

El temps que ha de dedicar cada doctor a introduir la informació del pacient en el sistema suposa un 66,7% de la seva jornada, segons les xifres d'eMotiva, fet que suposa que «els cardiòlegs dediquin la major part del seu temps a dialogar amb un ordinador», va lamentar Lekuona.

Precarietat laboral

A tots aquests factors, que van en detriment de la qualitat assistencial, ha de sumar-s'hi la precària situació laboral dels cardiòlegs, mentre que el 64,8% treballa més de 40 hores a la setmana, el 79,6% no està satisfet amb el seu sou i el 49% no compta amb un contracte fix. El president de la SEC, el doctor Manuel Anguita, va apuntar a l'estabilitat i la dignificació de la professió com a primera proposada per revertir la situació.

«A Espanya hi ha 5,6 cardiòlegs per cada 100.000 habitants, un dels rangs més baixos de tot Europa», va explicar Anguita, alhora que va afegir que és necessari eliminar les diferències salarials entre comunitats autònomes, en les quals la desigualtat pot arribar a comportar fins a més de mil euros. Així mateix, Anguita aposta per «un major suport en allò que fa referència al personal administratiu», cosa que alleugeriria les tasques burocràtiques.