La Intel·ligència Artificial (IA) generarà «avenços significatius» en àrees com l'educació, l'agricultura i l'atenció mèdica, en la qual ajudarà a detectar i a tractar malalties, com el càncer i la diabetis, «molt abans que amb els mètodes actuals». Així ho va afirmar ahir a Barcelona el vicepresident corporatiu d'Intel·ligència Artificial i Investigació de Microsoft, Jordi Ribas, durant la seva participació en el Big Data & AI Congress, organitzat pel centre tecnològic de Catalunya Eurecat.

Ribas ha assegurat que la IA també «accelerarà la productivitat dels cultius», en una situació «que no podria ser més crítica donat el creixement de la població mundial». Els algoritmes de la IA «ja s'acosten o superen la paritat humana en múltiples àrees com el reconeixement per veu, la visió per computadora, la comprensió lectora o la traducció del llenguatge», va afirmar Ribas, qui va posar de relleu que, en pocs anys, «els models d'IA han augmentat de milions a milers de milions».

Per la seva banda, l'investigador principal de l'Institut Internacional d'Investigació en Telecomunicacions Avançades del Japó, Soheil Keshmiri, va destacar que la IA aplicada a la robòtica donarà lloc a una nova generació d'agents amb capacitats d'interacció social com l'empatia. També va anticipar un increment de la robòtica d'assistència social en camps com l'educació de necessitats especials, l'atenció de persones grans i la rehabilitació.

«La IA obre la porta a una enorme transformació de les empreses, ofereix avantatges competitius, tant en operacions vinculades a l'optimització i l'automatització dels processos com en noves formes de relacionar-se amb els clients», va subratllar el president d'Eurecat, Xavier Torra, en la benvinguda del congrés, que va comptar amb més de 1.500 participants.