La ballarina cubana Alicia Alonso va morir ahir als 98 anys d'edat, segons van informar al diari cubà Cubadebate autoritats del Ballet Nacional de Cuba. Alonso, «prima ballerina assoluta» i directora general del Ballet Nacional de Cuba, va néixer a l'Havana, on va iniciar els seus estudis el 1931, a l'Escola de Ballet de la Societat Pro-Art Musical. Posteriorment, es va traslladar als Estats Units i va continuar la seva formació amb Enrico Zanfretta, Alexandra Fedorova i diversos professors eminents de la School of American Ballet.

La seva activitat professional va començar el 1938, a Broadway, en debutar en les comèdies musicals Great Lady i Stars in your eyes. Un any més tard, va ingressar a l'American Ballet Caravan, antecedent de l'actual New York City Ballet. Es va incorporar al Ballet Theatre of New York el 1940, any de la seva fundació. El 1948 va fundar a l'Havana el Ballet Alicia Alonso, avui Ballet Nacional de Cuba.

Entre els nombrosos reconeixements, destaca la Comanda de l'Ordre Isabel la Catòlica, que adjudica el Rei d'Espanya; la Medalla d'Or del Cercle de Belles Arts de Madrid; l'Ordre de les Arts i les Lletres de la República Francesa; el títol d'Heroïna Nacional del Treball de la República de Cuba; el Premi Benois de la Dansa; el Premi Irene Lidova de Cannes per tota la seva carrera artística; l'Ordre José Martí de Cuba; i la Medalla d'Or al Mèrit en les Belles Arts, atorgada pel Govern espanyol. El 2017 va rebre el títol d'Ambaixadora Mundial de la Dansa, atorgat per la UNESCO.

A més, compta amb una Càtedra de Dansa amb el seu nom a la Universitat Complutense, de Madrid i la Fundació de la Dansa i l'Institut Superior de la Dansa Alicia Alonso, adscrit a la Universitat Rei Joan Carles.

Condolències

La Societat General d'Autors i Editors (SGAE) va expressar ahir mateix el seu condol per la mort d'Alicia Alonso, «un dels grans mites de la dansa iberoamericana i mundial». A través d'un comunicat, l'entitat va lamentar la mort d'Alonso, que, retirada dels escenaris per la seva avançada edat, va continuar durant anys la seva tasca com a coreògrafa dirigint el Ballet Nacional de Cuba.

Per la seva banda, el ministre d'Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació en funcions, Josep Borrell, va lamentar la mort d'una «llegenda de la dansa irrepetible i universal». A través del seu compte de Twitter, recollit per Europa Press, el cap de la diplomàcia espanyola, que es troba de viatge precisament a l'illa caribenya, va voler recordar l'art de la ballarina.

«Em sorprèn a Cuba la mort de la llegenda de la dansa Alicia Alonso, una figura irrepetible i universal que va representar com ningú l'enorme talent artístic dels cubans. Descansi en pau», va escriure Borrell a la xarxa social.