Un 16% de les dones que van ser diagnosticades l'any passat de càncer de mama tenien una situació de risc socioeconòmic en el moment del diagnòstic, un percentatge que no descendeix respecte a l'any anterior.

Estar a l'atur, ser treballadores autònomes o tenir ingressos inferiors al sou mínim interprofessional són algunes de les dures circumstàncies en les quals es troba aquest percentatge de dones que han de viure un càncer de mama amb escassos recursos econòmics. Les dades han estat facilitades per l'Associació Espanyola contra el Càncer (AECC), amb motiu de la commemoració d'ahir del Dia Mundial contra el Càncer de Mama. De les pacients amb càncer de mama, 4.393 dones viuen soles i necessiten companyia i unes altres 4.223 s'enfronten a una important vulnerabilitat social i econòmica. A aquesta delicada situació se suma que el pressupost mensual per a despesa sanitària augmenta en una mitjana de 150 euros al mes en les famílies en les quals hi ha un malalt o malalta de càncer, segons les dades de l'AECC.

Segons les dades de l'Observatori del Càncer d'aquesta organització, el passat 2018 van morir a Espanya 6.580 persones com a conseqüència d'aquesta malaltia i, des de principis d'any, han mort 1.039 dones i s'han diagnosticat 5.313 nous casos només a Catalunya. D'altra banda, entre 2012 i 2018 s'ha detectat un 30% de casos nous de càncer.