Les teràpies gèniques estan obrint nous camins per tractar el càncer, la diabetis o l'Alzheimer amb èxit en les pròximes dècades, segons diversos especialistes que participen en el 27è Congrés de la Societat Europea de Teràpia Gènica i Cel·lular que va començar ahir a Barcelona. En aquest congrés, en el que participaran més de 1.800 experts de tot el món, s'abordaran els últims avenços en biologia de cèl·lules mare i organoides, respostes immunitàries, edició genètica, reprogramació cel·lular o desenvolupament i fabricació de vectors.

La presidenta del Comitè Organitzador Local (LOC), que s'ha encarregat d'organitzar el congrés, i directora del Centre de Biotecnologia Animal i Teràpia Gènica de la UAB, Fàtima Bosch, va explicar ahir que els fàrmacs que actualment hi ha al mercat de teràpia gènica són per a malalties genètiques i, per tant, hereditàries, però que «en un futur podrien aplicar-se a malalties més complexes, com el càncer, la diabetis o l'Alzheimer».

En la mateixa línia, el president de la Societat Espanyola de Teràpia Gènica i Cel·lular (SETGYC), el doctor Ángel Raya, va assenyalar que «el congrés és una plataforma de prova», però que deixa les portes obertes a la cura de malalties més freqüents que no són genètiques. «La teràpia gènica està creixent» -va dir Raya- i és molt important que perquè es desenvolupi adequadament hi hagi una gran interacció entre els investigadors, com de fet hi ha entre els experts d'Espanya i Europa».

Tot i els importants avenços que s'estan aconseguint, els experts van fer una crida per aconseguir el finançament necessari per arrencar nous projectes.