24 de octubre de 2019
24.10.2019
Diari de Girona

Un estudi situa Barcelona com la ciutat europea on es consumeix més cocaïna

La capital catalana lidera el rànquing de la investigació, per a la qual s'ha analitzat l'aigua residual de 120 ciutats entre els anys 2011 i 2017

24.10.2019 | 00:19
Un estudi situa Barcelona com la ciutat europea on es consumeix més cocaïna

Barcelona és la ciutat europea on es consumeix més cocaïna, segons un macroestudi fet a 120 ciutats de 37 països que ha aconseguit mesurar el consum de drogues analitzant les aigües residuals d'aquestes urbs. La investigació ha conclòs que Barcelona, Anvers, Amsterdam, Zuric i Londres són els llocs on més substàncies es consumeixen.

L'estudi, en què han intervingut nombrosos investigadors del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), ha analitzat la presència de quatre drogues (amfetamina, metamfetamina, èxtasi i cocaïna) en les aigües residuals generades per 60 milions de persones entre els anys 2011 i 2017. La investigació ha conclòs que la cocaïna és la droga més consumida a les ciutats del sud i l'oest del continent europeu, i que Barcelona és la ciutat espanyola on es registra un major consum d'aquesta substància.

Entre les ciutats espanyoles que s'han monitorat (Barcelona, Castelló, Madrid, Santiago de Compostela i València), Barcelona és la ciutat on es registra un major consum de totes les drogues, i duplica en termes generals els registres de la resta de ciutats, segons ha informat avui el CSIC.

Les dades situen capital catalana en el primer lloc internacional de les ciutats monitorades en consum de cocaïna, pel davant de Zuric i Anvers; en el vuitè lloc en consum d'èxtasi, liderat pels Països Baixos; el tretzè lloc en consum de metamfetamina, liderat per Alemanya i República Txeca; i en un lloc intermedi (33 de 65) en consum d'amfetamina, que lideren Eindhoven i Anvers.

L'estudi, les conclusions del qual s'han publicat a la revista Addiction, ha estat liderat per Iria González Mariño, investigadora de la Universitat de Salamanca, i en el mateix han participat també científics de l'Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l'Aigua (IDAEA) del CSIC, amb seu a Barcelona, i de les universitats de València, Castelló i Santiago de Compostel·la.

Els resultats confirmen les grans diferències que existeixen en el consum de substàncies psicoactives entre els països europeus, ha subratllat el CSIC en una nota de premsa. L'anàlisi d'aigües residuals permet monitorar el consum de drogues en l'àmbit de població i en un temps pràcticament real, han destacat els responsables de l'estudi.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook