26 de octubre de 2019
26.10.2019
Diari de Girona

Comunicat dels bisbes catalans

26.10.2019 | 00:38
Comunicat dels bisbes catalans

El dia 14 d'octubre d'aquest any 2019, els bisbes de la Conferència Episcopal Tarraconense van publicar un comunicat el dia mateix de fer-se pública la sentència del Tribunal Suprem de 14.10.2019. És un text curt, amb molts apartats. Amb frases definitòries, obert a la reflexió dels fidels i dels que ho vulguin llegir. Crec que les tres primeres frases són com conclusions d'una llarga investigació, profunda, precisa com un diagnòstic, digerible per la seva veritat plena d'humanisme. Diu, primer, que: «Són temps en què entreveure solucions es fa difícil perquè es produeix un atrinxerament en les pròpies posicions, amb desqualificacions sovintejades de l'altre».

Els bisbes no valoren les idees. Simplement afirmen que es converteixen les idees en artefactes de guerra. Hi ha un «atrinxerament». Les idees, com si fossin bales. Les convertim en bales, impossibles d'aprofitar per construir. «Desqualificacions sovintejades». Hi ha un rebuig de l'altre, un pensament oposat per la força dels sentiments. Ens resulta difícil tenir una visió global. Els bisbes saben descobrir els «pecats capitals de la convivència». Crec que és una aportació molt important al bé comú. Segona afirmació del comunicat: «Les raons queden sotmeses, sovint, als sentiments de cadascú. Això dificulta una mirada objectiva de la realitat».

Hem d'agrair als nostres bisbes que ens facin entendre, amb més realisme, com som, com valorem les coses, com podem ser més socials, menys segurs de les nostres posicions que no són fonamentals. És un favor que la societat catalana els deu. Ens fa comprendre que la racionalitat està de baixa, que el que domina, en els mitjans i en l'opinió pública, mana més, en la conducta de les persones, que la prudència que ens diu quan una acció és raonable o no. Els bisbes acaben dient, en les tres primeres ratlles: «Fàcilment tothom se sent ofès: hi ha el perill que el greuge sigui l'actitud dominant».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook