El 12 d'octubre del 2019 ja està marcat, amb lletres d'or, en la història de l'esport. El kenià Eliud Kipchoge es convertia, al Prater de Viena, en el primer ésser humà en baixar de dues hores en la marató (1.59.40). Kipchoge volava a 2.51 el quilòmetre per trepitjar la lluna de l'atletisme als seus 34 anys. Però darrere de l'exuberant gesta de Kipchoge i l'espectacular operació de màrqueting de la multinacional britànica Ineos hi ha molt més que el debat sobre els límits de les noves tecnologies. Per exemple, els beneficis que pot tenir per a la salut l'aplicació de la tecnologia que Nike ha incorporat a les sabatilles que l'atleta va utilitzar per fer realitat aquesta gesta històrica.

«Aquestes sabatilles utilitzen una triple fibra de carboni. Aquest material el que fa és que, quan executes la flexió, redueix primer l'impacte, perquè en realitat està acompanyant el moviment, amb la qual cosa el traumatisme en l'àmbit de metatarsians és menor. I, en el moment que deixes d'imprimir pressió, t'ajuda a l'impuls», explica el podòleg Alberto Martínez. L'especialista en biomecànica, un dels impulsors de les plantilles en 3D, a Espanya, i que ha estat podòleg de l'atleta de triple salt María Vicente, entre d'altres, està convençut que «el que es va aconseguir fa uns dies amb el repte Ineos ha de servir per obrir una nova via mèdica».

«Aquestes energies que han fet que es rendibilitzi al màxim l'esforç muscular i han ajudat a impulsar però lluny i més ràpid Kipchoge seran aviat utilitzades per millorar la qualitat de vida de molts pacients amb hemiplegies, en què l'extensió dels dits queda dificultada, per exemple, a causa d'un ictus».

«Fins ara, aquests pacients que no podien fer la flexió dorsal del peu a causa d'una hipotonia han estat tractats amb elements que ferulitzen el moviment. Però ara hi ha una porta oberta a noves compensacions», afegeix. En qualsevol cas, Martínez considera que «l'ideal seria que la patent no fos exclusiva de Nike», «per una qüestió ètica», des del punt de vista de la seva possible aplicació al camp de la salut.