26 de octubre de 2019
26.10.2019
Diari de Girona

Sant narcís i les mosques

26.10.2019 | 00:38
Sant narcís i les mosques

Després del pregó de les Fires, quan s'encenen els focs d'artifici, damunt la plaça cau una pluja de mosques de paper per recordar que celebrem sant Narcís. Un dels símbols populars de sant Narcís són precisament les mosques. Justament aquest any el cartell de Fires en deixa constància.

En la vetlla del sant amb els joves, algun any, he reflexionat sobre aquest fet –que sembla llegendari– de les mosques que sortien del sepulcre del nostre sant patró per foragitar els soldats francesos que havien envaït la ciutat.

Una llegenda acostuma a ser una narració d'algun fet o situació que a partir de la transmissió oral del poble es va convertint en un relat que en magnifica l'essència. La llegenda no significa un relat totalment inventat, sinó que a partir d'algun esdeveniment extraordinari o fora de la normalitat es construeix una història. En la història de sant Narcís i les mosques, penso que es vol magnificar el fet d'haver-se deslliurat de l'exèrcit estranger que havia envaït la ciutat i, alhora, la resistència dels gironins per vèncer els qui volien dominar-los. Però avui potser ens cal preguntar quin sentit pot tenir aquest llegenda en relació amb el nostre patró, sant Narcís, i amb les mosques alliberadores.

N'ofereixo la meva interpretació i actualització. Quines mosques han de sorgir avui des del sepulcre de sant Narcís per afrontar els reptes que vivim com a cristians i ciutadans per acollir, viure, celebrar i testimoniar la Bona Notícia de l'amor i la llibertat que ens proposa Jesucrist? Quines mosques hi ha que puguin alliberar-nos i alliberar de veritat?

-La mosca que foragita tot allò que ens deshumanitza, ens esclavitza i posa en perill la nostra dignitat i la de tota persona.

-La mosca per alliberar-nos de tota ignorància –també d'allò que ignorem sobre el cristianisme– i de tot allò que ens allunya de Jesús.

-La mosca que aniquila la indiferència per plantejar-se les grans preguntes de la vida.

-També la mosca que venç les incoherències que podem viure com a cristians: no pregar, no celebrar la fe [...] (extret del Full Parroquial d'aquesta setmana).

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook