La Xina protagonitzarà la «gran revolució» en el món de la gastronomia els anys vinents, tant en ingredients com en elaboracions i tècniques culinàries. Així ho va assegurar el cuiner Ferran Adrià, celebrant poder «seure a degustar» plats amb «milers d'anys d'història». Adrià va participar ahir a Logronyo en una jornada sobre innovació i transformació digital per a les petites i mitjanes empreses (PIMEs).

El cuiner va reconèixer que aconseguir «una cosa que trenqui» en gastronomia ara mateix «no és fàcil», tot i que assenyala la mil·lenària civilització xinesa com a origen d'una revolució que aviat permetrà «seure a degustar» plats amb «milers d'anys de tradició».

Una altra font de revolució culinària, va reflexionar, podria venir de «la manipulació del cervell», de manera que un individu percebi que «està menjant una cosa en un altre lloc», però que, en realitat, aquest procés només passi en la seva ment. «A mi no m'agrada, però aquest procés revolucionari pot arribar a produir-se també en la gastronomia en un futur», va opinar.

Adrià, el primer «revolucionari»

Des del seu restaurant alt-empordanès El Bulli, tancat des de 2011, una generació de cuiners es van dedicar a «buscar els límits» en la gastronomia, degustant els plats. «No només és un tema de dir 'que bo que és aquest plat!', va més enllà, es tracta de reflexionar, però això ja s'ha provat» pel seu equip, segons va assegurar. Té clar que una altra revolució en la innovació en la gastronomia arribarà de la mà de la genètica, ja que preveu que entre cinc i deu anys es podran aconseguir, per exemple, «tomàquets increïbles». «Veurem néixer noves espècies vegetals. Abans es feia mitjançant el mètode prova-error», però amb la genètica es garantirà la qualitat i el gust de noves varietats de productes, «a un preu raonable», va vaticinar.

Sobre el projecte «Sapiens», una metodologia que pretén estructurar com va innovar amb el seu restaurant, va avançar que al desembre preveu comptar amb onze llibres de més de 600 pàgines cadascun, cosa que «suposarà una de les enciclopèdies temàtiques més extenses de la història». Es tracta d'un projecte «faraònic», en què ha invertit cinc anys. El gener del 2020 començaran les activitats del seu centre d'investigació El Bulli1846, a cala Montjoi, després de dos anys de proves, perquè es necessita aquest temps per «aprendre a aprendre».