«Carnaval psicodèlic al 'planeta Manga'»; així es va titular una crònica de 2002 sobre el fenomen del cosplay i el respectiu concurs, batejat com a «estupefaent», que es va celebrar a la vuitena edició del Saló del Manga de Barcelona. Aquest retall de premsa, immortalitzat en l'exposició commemorativa dels 25 anys del Manga Barcelona, revela, 17 anys després, com s'ha popularitzat aquesta subcultura japonesa, basada a vestir-se i interpretar personatges de ficció, que cada any inunda la sala, i com ha evolucionat la seva percepció.

Avui dia, el guanyador del concurs de cosplay del Manga Barcelona es converteix en el representant espanyol del World Cosplay Summit, el concurs internacional més gran que reuneix participants de 40 països. La motivació que porta milers de joves, i no tan joves, a invertir diners i temps per assemblar-se als seus personatges de ficció favorits és simple: «Perquè m'agrada», repeteixen. No necessiten més justificació i en el Manga Barcelona troben un entorn idoni per fer-ho.

Aquest és el primer any que en Berzan, en Víctor i en Jan, tres amics de 16 anys, han decidit fer cosplay a la sala: «Ens sentim molt còmodes, aquí hi ha molta gent que té els mateixos gustos que nosaltres, així que és molt més fàcil», expliquen aquests adolescents, que admeten reticències de fer el mateix en un entorn menys «comprendedor». D'altres, com l'Elsa, una estudiant catalana que va d'Ibaraki del videojoc Fate/Grand Order, ja fa més temps que són en aquest submón i expliquen que quan acabi el saló ja estaran pensant en el cosplay de l'any que ve.

Tot i que admet que implica una gran inversió de diners i, sobretot, de temps, aquesta noia explica que gaudeix lluint els seus vestits, aturant-se perquè li facin fotografies i compartint experiències i consells amb els altres «cosplayers» per a les seves peces.

Escuma de poliuretà, goma eva, pròtesis de làtex, pintura acrílica o tubs de PVC són alguns dels materials que fan servir els cosplayers per als seus vestits, espases, llances i altres complements.

Barcelona, un referent

La popularitat del Manga Barcelona, la segona trobada europea d'aquest tipus amb més assistència, fa que persones de tot Espanya i altres països vinguin expressament durant els quatre dies de saló. Aquest és el cas de la Meri, una andorrana que ve amb més d'un cosplay: el dijous en va lluir un «més lleuger», d'Aurora del videojoc Child of Light, per poder «anar còmoda de botigues». Ahir dissabte, ella i el seu nòvio van portar l'«estel·lar» d'orcs del videojoc World of Warcraft, uns vestits que, diuen, «literalment ens han costat la vida», tant pel temps, mesos d'elaboració i de prova-error, com pels diners, centenars d'euros d'inversió en teles i maquillatge.

Als seus 43 anys, en David s'ha animat per primera vegada a venir disfressat al saló i, aprofitant que té dos fills bessons, ell s'ha vestit de Doctor Slump i els petits de Gatchan. Encara que pugui semblar una afició cara, que ho pot ser, i només per als que tenen temps, el cosplay és apte per a tot tipus de públic, fins i tot el familiar.