04 de novembre de 2019
04.11.2019
Diari de Girona

A judici per contraban amb un quadre de Picasso

La Fiscalia de Madrid demana quatre anys de presó i una multa de cent milions d'euros per a l'expresident de Bankinter L'acusat va intentar treure la peça del país per vendre-la en una subhasta a Londres

03.11.2019 | 23:25
El quadre «Cap de dona jove», de Pablo Picasso, pintat el 1906.

La Fiscalia de Madrid sol·licita quatre anys de presó i una multa de cent milions d'euros per a l'expresident de Bankinter Jaime Botín per la presumpta comissió d'un delicte de contraban de béns culturals.

En concret, es refereix a l'intent de l'acusat de treure d'Espanya un quadre de Pablo Picasso de forma il·legal per vendre'l en una subhasta a Londres. El judici se celebra avui al Jutjat Penal número 27 de Madrid.

Botín, segons l'escrit d'acusació, era propietari d'un quadre original de Picasso anomenat Cap de dona jove i pintat el 1906, que tenia al seu domicili a Pozuelo d'Alarcón. Per tal de vendre'l es va posar en contacte amb l'empresa Christies, especialitzada en subhastes i que ja n'havia programat una amb la inclusió d'aquesta pintura per al mes de febrer de 2013 a Londres.

Sense autorització

L'empresa va informar-lo que, donada l'antiguitat de l'obra, havia de demanar autorització al Ministeri de Cultura espanyol per a la seva exportació en tractar-se d'un bé pertanyent en Patrimoni Històric Espanyol donat el seu evident interès historicoartístic i tenir una antiguitat superior a cent anys.

La Junta de Qualificació, Valoració i Exportació de Béns del Patrimoni Històric Espanyol va proposar per unanimitat la denegació de l'exportació sol·licitada.

«Tot i ser plenament conscient de la total i patent prohibició administrativa expressa -afegeix la Fiscalia-, l'acusat va traslladar el quadre al seu iot el mes de juny quan era atracat al port de València, amb la finalitat de treure'l il·lícitament del país».

Va ser llavors quan els serveis duaners francesos van ordenar la pertinent inspecció del seu interior, on van trobar-lo.

L'agost de 2015 el jutjat instructor va acordar l'assegurament del quadre com a mesura cautelar sol·licitant també el trasllat del bé a Espanya. Aquell mateix mes l'Autoritat Judicial de Bastia va autoritzar el lliurament de l'obra als agents de la Guàrdia Civil, que van verificar el trasllat de l'obra, que va quedar dipositada al Museu Reina Sofía, a disposició judicial.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook