L'empremta que els professionals dedicats a projectar i construir la ciutat han anat deixant a Girona és l'objecte d'estudi del llibre Arquitectes i arquitectura, de Valeri Pastrana. La publicació, tercer volum de la col·lecció La gent de Girona, se centra en la formació i l'exercici de l'ofici, proposa un recorregut per l'evolució urbanística de la ciutat des de la seva fundació i fins a l'actualitat i recull el testimoni d'algunes de les nissagues familiars i arquitectes amb més trajectòria.

Dividit en dues parts, el llibre centra la primera en la recerca històrica i tot allò que envolta la trajectòria vital i professional de l'arquitecte, com els estudis, les agrupacions professionals o la pràctica de l'ofici, entre la funció pública i l'exercici privat.

Així, l'historiador guixolenc Valeri Pastrana s'aproxima la història social dels primers arquitectes gironins, amb esment, per exemple, a personatges com Josep Esteve Corredor, el primer delegat del Col·legi Oficial d'Arquitectes a la demarcació de Girona, entre 1932 i 1934; Joan Maria de Ribot i de Balle, Rafael Masó o Joan Roca Pinet; i també repassa les obres dels arquitectes i la transformació de la ciutat al llarg dels segles.

Tres capítols d'aquesta primera meitat van a càrrec de l'historiador Eduard Abelenda, que a partir de la beca Francesc Eiximenis de l'institut Ramon Muntaner, ha investigat els professionals implicats en la construcció de l'Eixample gironí durant el segon franquisme.

La segona meitat del llibre inclou entrevistes a una dotzena d'arquitectes de llarga trajectòria, de més de 70 anys, i nou nissagues familiars, com la família Bosch Agustí, l'Escribà Nadal o la Frigola. En aquest cas, els autors de les entrevistes són els periodistes Mar Camps, Maria Garcia, Jordi Nierga, Josep Pastells, Guillem Saló i Sònia Tubert.

El llibre Arquitectes i arquitectura es presenta avui, a dos quarts de vuit, al Saló de Descans del Teatre Municipal de Girona, en un acte amb la participació de l'alcaldessa, Marta Madrenas; el president de la Demarcació de Girona del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya, Marc Riera; el professor d'Història Contemporània de la UdG, Joaquim M. Puigvert; l'historiador i autor, Valeri Pastrana, i el director d'Editorial Gavarres, Àngel Madrià.