L'escriptor barceloní David Nel·lo es va proclamar ahir a la nit guanyador del 60è Premi Sant Jordi de Novel·la, concedit en el marc de la Nit de Santa Llúcia, organitzada per Òmnium Cultural i celebrada a Santa Coloma de Gramenet. Nel·lo, que el 2017 ja va guanyar el Premi Prudenci Bertrana, es va endur el guardó amb Les amistats traïdes, que narra la relació d'amistat i confiança entre un traductor literari i un famós escriptor de novel·les, el qual es troba en una estada a Suïssa.

L'escriptora barcelonina Carlota Gurt Daví va ser guardonada amb el 22è Premi Mercè Rodoreda de contes i narracions, per Cavalcarem tota la nit, una obra en la qual parla «del funambulisme d'avançar per una corda fluixa trenada amb deliris de llibertat i anhels fora mesura, quan el deure ens colga però alliberar-se'n ens aboca a l'abisme», segons va informar Òmnium Cultural.

El 61è Premi Carles Riba de Poesia va recaure en el poeta saragossà Lluís Calvo per l'obra L'espai profund, un llibre «escrit entre l'estiu i l'hivern de 2018, a cavall del Pirineu català i de l'Himàlaia», que treu punta al ritme i la sonoritat, incloent també mots perduts.

El sabadellenc Toni Mata es va emportar el 46è Premi Joaquim Ruyra de Narrativa Juvenil, gràcies a la novel·la Nascuts per ser breus, «una distopia que ens situa en una societat cruel però recognoscible, una història coral on els personatges s'han d'enfrontar a dilemes morals que els posaran a prova».

Paul B. Preciado va guanyar el Premi Joan B. Cendrós.