15 de desembre de 2019
15.12.2019
Diari de Girona

Restauren el retaule barroc de l'església de Sant Cristòfol de Toses, al Ripollès

15.12.2019 | 00:39
Restauren el retaule barroc de l'església de Sant Cristòfol de Toses, al Ripollès

El retaule barroc de l'església parroquial de Sant Cristòfol de Toses, a la comarca del Ripollès, llueix ja al seu emplaçament original després d'un llarg procés de restauració que ha tingut lloc a la seu del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (CRBMC), a Valldoreix.

Segons ha informat la Conselleria de Cultura de la Generalitat de Catalunya en un comunicat, la intervenció ha estat dirigida pel CRBMC i ha permès desenvolupar una labor formativa, ja que ha estat desenvolupada amb l'ajut d'alumnes en pràctiques i becaris de l'especialitat de pintura i escultura sobre fusta.

El retaule de Toses és un moble d'època barroca, probablement de finals del segle XVII o principis del segle XVIII, d'autoria desconeguda, format per una sèrie de suports estructurals en forma de cornises amb motllures i caps d'àngels, columnes, fornícules i altres ornaments de fusta. La predel·la la decoren tres escenes que representen sant Francesc Xavier, al centre; Verònica, a la dreta, i Crist, a l'esquerra.

El retaule ha hagut de ser restaurat perquè presentava un estat de conservació pràcticament ruïnós, producte d'un sever atac d'insectes xilòfags que havia debilitat el suport de fusta fins al punt que moltes peces s'havien fraccionat en nombrosos i petits fragments. Així, l'any 2008 es va procedir a desmuntar el retaule i es va traslladar a la seu del CRBMC a Valldoreix, on la restauració s'ha perllongat entre els anys 2014 i 2019.

La intervenció i la metodologia de treball que s'ha seguit ha estat la més respectuosa per l'obra i d'acord amb la seva història i ús litúrgic. Abans de la intervenció, totes les peces s'han desinsectat mitjançant anòxia, de manera curativa i preventiva. Seguidament, la conservació i restauració s'ha centrat, sobretot, en el suport de fusta, la part més atacada de la peça, principalment en la consolidació, estabilització i reforçat de les diferents composicions del retaule.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook