30 de desembre de 2019
30.12.2019
Diari de Girona

Mor l'artista Amèlia Riera als 85 anys

La pintora barcelonina va ser distingida amb el Premi Nacional de Cultura de la Generalitat l'any 2015

29.12.2019 | 22:04
Mor l'artista Amèlia Riera als 85 anys

La pintora barcelonina Amèlia Riera va morir el passat dissabte al matí al seu domicili als 85 anys, segons van confirmar fonts pròximes a l'artista. En els seus inicis l'artista s'havia adscrit a l'academicisme figuratiu, que va evolucionar per una etapa expressionista fins a arribar a una abstracció informal.

Durant la dècada dels seixanta, Riera va retornar a un tipus de pintura més figurativa, que va donar lloc a una iconografia simbòlica de tonalitats negroses i de perspectives simètriques que creava diferents escenografies amb l'ús de la llum. L'obsessió per la mort, juntament amb el sadisme, la necrofília i el vampirisme van ser alguns dels temes més recurrents en la seva obra.

El 2015, l'artista va ser distingida amb el Premi Nacional de Cultura de la Generalitat i un any després va ser triada acadèmica d'honor de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi. Riera va cedir el 2018 una part del seu fons d'estampes i matrius calcogràfiques a la Biblioteca de Catalunya, que comprèn matrius, alguns dibuixos i estampes (aiguaforts i aiguatintes) de les sèries Divertimento i Maniquins.


L'adeu institucional

Després de conèixer la seva mort, la consellera de Cultura de la Generalitat, Mariàngela Vilallonga, va acomiadar-se de la pintora a través del seu perfil de les xarxes socials: «Pionera, artista completa, dona valenta, personalitat singular. Ha mort aquest matí, dia dels innocents, a casa, com havia volgut sempre, acompanyada dels seus i les seves obres d'art».

Vilallonga també va recordar aquells versos que Salvador Espriu va escriure sobre el món de la pintora: «Amb molt d'esforç he de pujar graons /de l'escala secreta de la llum, /quan veig romputs grans vasos en l'etern / somriure de l'enllà de l'infinit».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook