Cinc novel·les - Campos de fuerza, Ingleses queridos, Como una ciudad bombardeada, El talento i El olor de las olas- són les finalistes de la 76a edició del Premi Nadal, que es decidirà aquest dilluns, dia 6 de gener, a Barcelona, en una gala literària en què també es donarà a conèixer el Premi Josep Pla.

Tres de les finalistes - Campos de fuerza, Ingleses queridos i El talento- estan signades amb un pseudònim, mentre que Como una ciudad bombardeada és de Cecilia Rius Pignatta i El olor de las olas pertany a Roberto Corral Moro, segons va informar ahir l'editorial organitzadora, Destino.

Adscrits a diferents gèneres, en aquesta ocasió en els 351 manuscrits presentats, procedents d'Espanya i de la resta del món, el jurat ha pogut llegir des d'històries actuals d'ambientació urbana o rural a novel·les històriques en l'Espanya del segle XX, així com d'altres de novel·la negra.

Al Premi Josep Pla de novel·la en català s'han presentat, per la seva banda, 38 obres, de les quals són finalistes El teu nom, de Cleta Torrodellas (pseudònim); Les cases, els cossos, l'ànima, de Carina Hernando (pseudònim); Les voltes del món, de Tuli Márquez de la Nogal; Tota aquella rancúnia, de Jordi Serra Mayoral, i Uns dies amb els amics, de Marina Creus (pseudònim).

El jurat del Premi Nadal, dotat amb 18.000 euros, està format per Alicia Giménez Bartlett, Care Santos, Lorenzo Silva, Andrés Trapiello i Emili Rosales, mentre que el del Josep Pla, dotat amb 6.000 euros, inclou Rosa Cabré, Antoni Pladevall, Genís Sinca, Àlex Susanna i Glòria Gasch.

D'entre els assistents a la vetllada destaquen diversos representants del sector cultural i social, des dels escriptors Carme Riera, Pere Gimferrer, Manuel Vilas, Pedro Zarraluki, Sergio del Molino i Víctor del Árbol, a Pilar Eyre, Andreu Claret, Miquel de Palol, Borja de Riquer, Najat El Hachmi, Lluís Foix, Martí Gironell, Alicia Kopf, Toni Hill, Jordi Nopca, Sergio Vila-Sanjuán o l'arquitecta Benedetta Tagliabue.

També s'espera que acudeixin a l'hotel Palace Clara Sánchez, Xavier Rubert de Ventós, Laura Ferrero, Gemma Lienas, Lucía Lijtmaer, Félix J. Palma, el cantant Gerard Quintana, Maria Carme Roca, Aro Sainz de la Maza, Jenn Díaz, Sebastià Alzamora , Jordi Amat, i el guanyador de l'últim Pla, Marc Artigau.