Efemèrides

Aquest 2020 se celebraran diverses efemèrides sardanistes destacades de compositors. Així, hi sobresurten les de l'anomenat Avi Xaxu, Eduard Toldrà, Fèlix Martínez i Comín o Josep Saderra i Puigferrer, però n'hi ha d'altres que també cal remarcar.

L'aniversari més antic que hi ha previst és el dels 150 anys del naixement de Josep Vicenç Juli, Xaxu. La seva popularitat i sardanes balladores el converteixen en una figura referencial del món de la sardana, a partir de la seva formació autodidacta. Va compondre gairebé 500 sardanes, amb títols tan coneguts com Bona festa, El cant del batre, Amor i poesia o Carícies. També va ser autor d'algunes revesses. I sense oblidar la seva tasca al capdavant de la cobla La Principal de l'Escala, així com La Principal de Tordera, La Principal de Calella i la Cobla Xaxu.

L'inici de l'efemèride serà el dissabte 18 de gener, a la sala d'actes del Centre Cultural Municipal Xavier Vilanova de l'Escala, en el marc del dia exacte del seu naixement, que serà el dimarts 14 de gener.

Un altre aniversari rodó d'aquest 2020 seran els 125 anys del naixement d'Eduard Toldrà. La seva figura va ser eminentment simfònica però també es va dedicar a la música sardanista i per a cobla. Títols com Sol ixent, La fageda d'en Jordà, El bac de les ginesteres o Camperola són alguns dels més destacats.

Una altra figura rellevant del món de la composició de la sardana de la qual celebrarem efemèride al 2020 és Fèlix Martínez i Comín. En concret, serà una doble cita, ja que farà 100 anys del naixement i 25 anys de la mort. Va composar sardanes i sardanes per a dues cobles, així com a diverses obres per a aquesta formació musical. Va tenir, i encara té una molt bona acceptació entre el públic per les seves sardanes melòdiques, i va aconseguir nombrosos premis de composició. Alguns títols destacats són Rosa de Sant Jordi, Cant trist o Dolç record. També destaquen les obres per a cobla Poema de l'amor que neix, Fra Garí o la Suite per a percussió i cobla.

Pel que fa a l'efemèride dels 50 anys de la mort, hi tenim dos noms destacats: Robert Gerhard i Josep Saderra Puigferrer. Robert Gerhard va ser deixeble de grans noms com Enric Granados, Felip Pedrell o Arnold Schónberg. Se'l considera el músic català més universal del s. XX i la seva figura també es va dedicar a la música de cobla. En concret, va composar dues peces titulades Sardana i Sardana I, així com una altra per a orquestra per a la pel·lícula Secret people. Malgrat que la seva relació amb les sardanes va ser més experimental, que una figura de la seva magnitud formi part del cànon sardanista és una magnífica oportunitat per al nostre món.

Pel que fa a Josep Saderra i Puigferrer, els 50 anys de la seva mort ens permetran refermar la seva vàlua i popularitat. Títols com Bell Penedès, Vigatana, Renouera o Noies poblenovines ens fan comprendre-ho. Però encara cal afegir-hi les sardanes obligades, com ara per a tenora ( Cap de núvol, Desamor, La trencaametlles); per a tible, o dos tibles ( Agoserada, Antonieta gentil, Bages, Els dos germans) o per a fiscorn ( Rossinyol, Vols escoltar?). La llista d'obres s'acosta a les 400. També va actuar a diverses cobles com a fiscorn, com ara les de Sant Feliu de Pallerols, Tortellà o Olot. I va ser el creador de La Principal de Banyoles.

Finalment, aquest 2020 coincidirà amb els 25 anys de la mort de Florenci Mauné. Va ser alumne de J. Pasolas i Blanch y Reynalt. Fou intèrpret de gran virtuosisme de fiscorn, trombó, piano i acordió. Va actuar amb cobles com L'Antiga Pep i fundà i dirigí la Costa Brava, de Palafrugell. Després d'una embòlia va haver d'aprendre de nou a llegir, escriure i compondre. Així va crear sardanes, algunes de les quals de gran fama, com L'aplec de Figueres, Com tu la volies o El bullici de Santa Creu. També va compondre alguna sardana revessa.

Tanmateix, la multiplicitat d'autors i de dates fan possible recuperar, no només aquestes figures, sinó també d'altres noms com Joaquim Aldrich, Pere Bufill o Francesc Pujol, que fa 75 anys de la seva mort, així com Joan Casadevall, mort fa 100 anys, amb un centenar de sardanes, o Pere Buscarons (germà del conegut Lluís), Pere Guisset, de Ceret, o Joan Vilardebó, nascuts fa 100 anys. En tots els casos, es pot buscar i rebuscar al Portalsardanista, a la secció d'Enciclopèdia, per data de naixement i de mort.

Concursos de colles

(Sardana esportiva)

Anotem els concursos de Colles Sardanistes programats aquest any.

9 de febrer. Cervera. Concurs individual de sardanes revesses.

23 de febrer. Pons.

1 de març. Almacelles.

15 de març. Olot. Cobla Ciutat de Girona.

22 de març. Granollers. Cobla Ciutat de Girona.

29 de març. Barcelona - Sant Andreu.

19 d'abril. Canet de Mar. Cobla Ciutat de Girona.

19 d'abril. Mollerussa. Cobla Vents de Riella.

26 d'abril. Cabrils. Cobla Ciutat de Cornellà.

26 d'abril. Figueres. Cobla La Principal d'Olot.

26 d'abril. Sant Feliu de Llobregat. Cobla La Principal de Terrassa.

1 de maig. Òdena.

3 de maig. Ripoll.

10 de maig. Sabadell.

10 de maig. Lleida.

17 de maig. Perpinyà.

23 de maig. Linyola.

24 de maig. Sils. Cobla La Principal d'Olot.

24 de maig. Cobla La Principal de Terrassa.

30 de maig. Cobla Vents de Riella.

31 de maig. Constantí.

31 de maig. Mataró. Cobla Premià.

6 de juny. Arenys de Munt. Cobla Olesa.

7 de juny. Berga. Cobla Pirineus.

7 de juny. Ibars d'Urgell.

13 de juny. Golmès. Cobla 11 de setembre.

13 de juny. Palamós. Cobla Mil·lenària.

20 de juny. Barcelona, el Born. Cobla Ciutat de Terrassa.

21 de juny. Reus. Cobla Reus Jove.

27 de juny. Rubí. Cobla Sabadell.

5 de juliol. Sant Feliu de Guíxols. Cobla Marinada.

11 de juliol. Vic. Cobla Bisbal Jove.

18 de juliol. Vilanova i la Geltrú. Cobla Maricel.

19 de juliol. Salt.

25 de juliol. Ceret. Cobla La Principal del Llobregat.

22 d'agost. Roses. Cobla la Principal d'Olot.

29 d'agost. Olot. Cobla La Principal d'Olot.

5 de setembre. Vilanova de Bellpuig.

6 de setembre. Lloret de Mar. Cobla Contemporània.

6 de setembre. Les Borges Blanques.

13 de setembre. Tarragona. Ciutat de Cornellà.

13 de setembre. Tàrrega. Cobla Tàrrega.

27 de setembre. Barcelona. Cobla Mil·lenària.

27 de setembre. Sitges. Cobla Maricel.

3 d'0ctubre. Cassà de la Selva. Cobla la Flama de Farners.

3 d'octubre. Verdú. Cobla Tàrrega.

4 d'octubre. Cornellà del Llobregat. Cobla Ciutat de Cornellà.

11 d'octubre. El Vendrell. Cobla Reus Jove.

11 d'octubre. Mollerussa. Concurs individual sardanes revesses Cobla Jovenívola d'Agramunt.

18 d'0ctubre. Terrassa. Cobla Jovenívola de Sabadell. Concurs individual sardanes revesses.

5 d'octubre. Bellvís.

25 d'0ctubre. Banyoles. Cobla Ciutat de Girona.

1 de novembre. Girona. Plaça del Lleó. Cobla Ciutat de Girona.11 i 17. Auditori de la Mercè. Concurs individual de sardanes revesses.

8 de novembre. Balaguer.

15 de novembre. Valls.

6 de desembre. Artés.

Sorteig de la Sardana

de l'Any

Avui la Casa de la Sardana acollirà, a les 18.00, el sorteig públic de les Eliminatòries del Premi Popular del concurs La Sardana de l'Any. La principal novetat és que s'anunciaran els noms dels compositors i els títols de les sardanes.

Al sorteig de les Eliminatòries se sabrà la distribució, al llarg d'aquest cicle, dels autors integrants del Top 10. Aquesta classificació és possible gràcies als programes de mà que rep la Confederació Sardanista de Catalunya al llarg de l'any. Un cop repartits aquests autors, es rifaran la resta de seleccionats. Enguany hi poden aspirar 40 composicions.

La primera Eliminatòria serà el cap de setmana del 25 i 26 de gener, i s'allargarà fins al cap de setmana del 28 i 29 de març. El concurs celebrarà la final el 30 de maig, al teatre La Faràndula de Sabadell.

En aquesta 31a edició de La Sardana de l'Any s'ha canviat el format. Ara el concurs està coordinat amb l'any natural, de manera que totes les sardanes estrenades l'any precedent, de gener a desembre, entren en competició perquè se les triï entre gener i maig, fins a obtenir la guanyadora del Premi Popular.