Aquest diumenge celebrem la festa del Baptisme de Jesús. Recordem que Jesús, en el començament de la seva vida pública, abans d'iniciar la predicació, després dels anys de silenci de Natzaret, s'acosta al riu Jordà per ser batejat per Joan. Aquest oferia un baptisme de conversió o de preparació al poble per acollir el Messies, aquell que serà més poderós que ell i que batejarà amb l'Esperit Sant. Per això el baptisme de Joan era un baptisme de conversió per acollir Jesús.

Jesús mateix es va posar a la fila dels qui es feien batejar, en solidaritat amb el poble, però Joan no el volia batejar, sinó que era ell qui volia ser batejat per Jesús. Finalment Joan hi accedeix, i és el moment que els evangelistes remarquen el testimoni de Déu Pare: «Aquest és el meu Fill, el meu estimat, en qui m'he complagut».

Tota la vida pública de Jesús -predicació, accions, miracles, deixebles, pregàries, sofriments, passió, mort i resurrecció- manifesta qui és Jesús, què proposa, què ofereix com a fill estimat de Déu i salvador de la humanitat.

Acabada la vida de Jesús, després de la seva resurrecció, els evangelistes Mateu i Marc recullen la missió que Jesús confia als apòstols: «Aneu i bategeu en el nom del Pare i del Fill i de l'Esperit Sant, i ensenyeu a guardar el que us he manat. Jo soc amb vosaltres fins a la fi del món».

Tota la història de l'Església, des dels fets del apòstols fins avui, testimonia que hem complert i volem complir la missió confiada. Nosaltres hem estat batejats, i bategem amb el baptisme de Jesús.

Reflexiono a partir d'alguns fets que vivim en relació amb el sagrament del baptisme.

El baptisme d'infants

Constatem que han disminuït els baptismes d'infants. Els pares viuen allunyats de l'Església, o es manifesten no creients, o no valoren el baptisme dels seus fills com un do important per a la seva vida. Potser ni es plantegen aquesta possibilitat. El fet ens assenyala que primer cal la «conversió » dels pares. Ells han de descobrir i estar convençuts de la importància de creure en Jesucrist i d'acollir el regal que els seus fills ho siguin també de Déu amb la força de l'Esperit Sant [...] (extret del Full Parroquial d'aquesta setmana).