Cadaqués

Enmig de la muntanya del Pení, a dues hores a peu des de la població de Cadaqués, en un terreny boscós i rocós, roman situada una petita ermita dedicada a Sant Sebastià.

Al segle XIX Cadaqués va sofrir una terrible pesta. Desesperats, els seus habitants van demanar protecció al sant i aquest va aconseguir fer desaparèixer la malaltia. Per aquest motiu, i en agraïment per haver-los deslliurat de la pesta, els habitants de Cadaqués van decidir convertir sant Sebastià en patró i dedicar-li una festa a perpetuïtat el dia 20 de gener. La població, aquest dia queda buida, tothom és a Santa Sebastià.

Hi ha missa, sardanes i es menja a l'aire lliure. Destaquen, ensems Les patacades , s'entonen havent dinat, amb el combustible renovat de l'àpat, l'allioli i el vi. Són una corranda pròpia de Cadaqués, ballada en cercle, amb quartetes de versos satírics rimats de manera improvisada.

El cantador -actualment és en Dionís Baró- recita la patacada acompanyat per aquells que el volten en rotllana, fent sardana. Després de la quarteta, afegeix com a repicó: « Ella em punteja, em punteja, /ella em punteja a peu pla. / Porta sibilles de plata, / porta sibilles de plom. /

Qui la ballarà més bé? / Jo i el pare, / jo i el pare. / Qui la ballarà més bé? / Jo i el pare / i en Peret.

Si en Peret no vol ballar / garrotades, garrotades, / si en Peret no vol ballar / garrotades hi haurà».

A la tarda, ja al poble, a es Portal hi ha una nova audició de sardanes, la part musical anirà a cura de la cobla Vila de la Jonquera.

Aplec Sant Sebastià a

Caldes de Malavella

En aquesta ermita de Caldes de Malavella, situada al davant de la porta de Ca l'Aluart, cada any s'hiporta a terme l'aplec de Sant Sebastià, que en aquesta ocasió serà demà, amb la celebració de l'Eucaristia i també sardanes, a càrrec de la cobla Bisbal Jove.

El Pelegrí de Tossa

Segons explica la tradició, al segle XV la pesta es va abatre sobre la població i els tossencs van demanar la intercessió de Sant Sebastià, prometent que anirien tots els anys de forma perpètua en pelegrinatge fins a la seva capella més propera. L'epidèmia va desaparèixer i els ciutadans van complir el seu vot. Anys més tard van demanar i van rebre l'autorització eclesiàstica per enviar un sol home en representació de tot el poble fins a la capella dedicada a Sant Sebastià de Santa Coloma de Farners, situada a 40 km de Tossa. Posteriorment ha estat una romeria de centenars de persones que acompanyen el pare pelegrí. Així va néixer el Pelegrí, i així ha continuat fins als nostres dies.

Des de llavors, cada 20 de gener, el pare pelegrí, en representació del poble, i tots aquells que vulguin acompanyar-lo, caminen fins a la capella de Sant Sebastià de Santa Coloma i tornen a Tossa a l'endemà.

És, doncs, tot preparat per complir la tradició. Hi ha sardanes a Santa Coloma de Farners, amb la cobla La Flama de Farners, el 20 al vespre esperant l'arribada de la comitiva, que no pot entrar a la vila fins que sigui fosc. El dia 22 és festa gran a Tossa, amb sardanes, concert i balls per La Principal de la Bisbal.

Venda d'entrades

per la final de la

Sardana de l'Any

La Final del concurs de la 31a edició de La Sardana de l'Any comptarà amb la participació de les cobles Jovenívola de Sabadell i La Principal de la Bisbal i l'Esbart Dansaire de Rubí, que oferiran les sardanes finalistes i un concert. A part de la interpretació de les sardanes finalistes i altres peces, durant el concert s'estrenarà una composició del reconegut Marc Timón.

La final del concurs tindrà lloc al Teatre La Faràndula de Sabadell el 30 de maig, a les 18.30. Ja es pot comprar l'entrada al web del Teatre La Faràndula.

Revesses

L'esdeveniment es planteja com un concurs individual de sardanes revesses, però amb un vessant lúdic. Així, hi sonaran vuit revesses i entre cadascuna d'elles hi haurà algun joc per a tothom, revessaires i públic, i premis per a tots. L'objectiu és que sigui un concurs-festa on tothom passi una jornada entretinguda, tot comptant revesses o escoltant les «versions enrevessades de sardanes ben conegudes per tothom».

Aquest 2019, a Revesses.cat hi ha hagut 74 inscrits, i un 30% d'ells s'hi ha apuntat per primera vegada. Aquesta bona dada demostra que el projecte té interès i consolida la seva aposta difusora i pedagògica.

Revesses.cat és un projecte digital que vol formar el gran públic en el món de la sardana revessa. I ho vol fer tant per divulgar-la com per captar nous addictes a resoldre aquesta peculiar modalitat de la sardana. Per això es desenvolupa cada any un curs durant 8 o 9 mesos a través de la pàgina Revesses.cat. Els continguts expliquen diversos fonaments teòrics i periòdicament hi ha un enigma musical revessaire nou a resoldre. Exhaurit el temps, es publiquen els resultats i l'explicació de com se'n treia l'entrellat. El curs descansa al juliol i a l'agost, però qualsevol persona s'hi pot inscriure en qualsevol moment de l'any, i és gratuït. Aquesta proposta educativa substitueix la idea inicial, desenvolupada durant uns anys, que es presentava com un campionat, amb la idea que així hi participaria més gent.

Al projecte hi col·laboren dos assessors musicals: Joan Manuel Paños i Víctor Sallés. Però també hi estan implicats fins a set compositors que proporcionen les seves composicions revessaires perquè Revesses.cat les converteixi en peces formatives pels alumnes. Els autors que hi col·laboran són Alfred Abad, Lluís Alcalà, Dani Gasulla, Joan Lázaro, Josep Antoni López, Jordi Paulí i Carles Santigo.

Revesses.cat va guanyar el Premi Capital de la Sardana 2013 a la categoria d'Iniciatives Renovadores per aprofitar les noves tecnologies per organitzar un curs d'ensenyament de sardanes revesses telemàticament i l'organització d'un campionat per internet.

L'equip responsable de Revesses.cat són Roser Roca, Jordi Prats i Jordi Arbiol, tots revessaries de competició des de fa anys. El projecte compta amb el suport de la Confederació Sardanista de Catalunya, la Federació Unió de Colles Sardanistes de Catalunya (UCS), la Federació de Colles Sardanistes de Barcelona Ciutat i el Grup Sardanista Maig.

Nou Disc, de pare i filla

Recentment s'oferí del concert de presentació del disc Imparables d'Anna i Alfred Abad. Es tracta d'un projecte de gravació de les sardanes creades per aquests autors, pare i filla, gràcies a les aportacions recopilades via microfinançament popular.

Una part se centrà en les sardanes de l'Anna Abad i l'altra en les sardanes del seu pare Alfred. A més a més, cadascun d'ells ha seleccionat l'obra d'un compositor de referència per obrir cadascuna d'aquestes parts. En el cas de l'Anna es tracta de Joaquim Serra i la seva coneguda obra Puigsoliu. Pel que fa a l'Alfred, ha triat Manel Saderra Puigferrer i la seva sardana Júlia.

Per aconseguir gravar aquest disc l'entitat impulsora, l'Agrupació Sardanista Tarragona Dansa, va crear una pàgina de microfinançament. El seu objectiu era recopilar 3.000 euros fins al 18 de desembre. I s'ha aconseguit gràcies a l'aportació de 71 mecenes. El disc, a més a més, compta amb l'ajuda de la Confederació Sardanista de Catalunya per a l'edició de noves gravacions.

Aquest disc s'emmarca també en els diversos esdeveniments i activitats que l'agrupació ha desenvolupat durant el 2019 per celebrar els seus 40 anys. Així, per exemple, va estrenar dos espectacles, va participar a l'Aplec Internacional de Copenhaguen, va envoltar la catedral de Tarragona, va organitzar una exposició de fotos o va recuperar tots els exdansaires possibles per al concurs de sardana esportiva de Tarragona del passat 15 de setembre.