La polèmica bola introduïda a mà en l'últim sorteig de la Loteria de Nadal continua. El jutge de l'Audiència Nacional Alejandro Abascal ha acceptat la competència per investigar els fets denunciats per un presumpte delicte de frau en el sorteig del passat 22 de desembre, quan un treballador va introduir una bola amb la mà, i no amb el mecanisme habitual. Segons informava ahir el diari El País, el jutge ha sol·licitat a la Societat Estatal de Loteries i Apostes de l'Estat (SELAE) que li remeti un informe sobre l'«incident» denunciat per diversos particulars.

En un acte, el magistrat de l'Audiència Nacional, que ha seguit el criteri de la Fiscalia de l'Audiència, demana també a la SELAE que l'informi de si existeix un protocol per a aquests supòsits i, en aquest cas, si va ser aplicat. Dimecres la fiscalia de l'Audiència Nacional va instar el jutge perquè enviés la petició d'informació davant les denúncies que han arribat a aquest tribunal.

Abascal ha demanat també que es remeti la gravació íntegra del moment en el qual es veu que el treballador fa un gest amb la mà tancada en apropar el tub per on s'introdueixen les boles amb els números del sorteig. El moviment inicialment va passar desapercebut, però diversos usuaris van difondre a les xarxes socials el moment en què es veu l'empleat introduir la bola. Les imatges, que ben aviat es van fer virals, especialment a Twitter, van fer que molta gent qüestionés fins a quin punt és just el sorteig.

Explicacions insuficients

Davant la polèmica suscitada el mateix del sorteig, l'organisme públic que gestiona les loteries de l'Estat es va veure obligat a emetre un comunicat. «Una de les circumstàncies prevista en el procés d'introducció de les boles en els bombos és que alguna pugui rebotar cap a l'exterior» assegurava la SELAE. En aquest cas, explicaven, «el protocol establert indica que l'operari responsable de la introducció de les boles al bombo de procedir a la seva introducció manual en el mateix».