Ventura

Josep Ventura i Pep Vila són els autors del llibre El cançoner de can Ventura, integrat per les cançons de les germanes Carme, Anna i Narcisa Rovira i Casademont de Sant Feliu de Pallerols. .

Aplec de Sant Fructuós

a Sant Ferriol

Dins del municipi de Sant Ferriol, a la Garrotxa, un dels pobles amb menys habitants, però amb molta extensió de terreny, amb masies escampades per les muntanyes es troba una ermita romànica, totalment reformada dedicada a Sant Fructuós. No fa pas massa anys fou totalment reformada, malgrat només s'empra un cop l'any. La carretera que s'agafa sortint de Besalú vers Banyoles està en bon estat.

Ara ja s'hi celebra l'aplec, que és sempre molt concorregut. La trobada serà demà dissabte, amb la celebració de l'Eucaristia, seguidament sardanes amb la cobla La Principal de Porqueres i pica pica per a tothom.

Aplec de Sant Pau de la

Calçada a Figueres

Aquest diumenge se celebra l'Aplec de l'ermita de Sant Pau de la Calçada, lloc situat als afores de Figueres, just al costat de la carretera N-II, direcció Girona.

L'ermita actual, situada al costat del mas homònim va ser reconstruïda després dels aiguats de 1421, aprofitant els materials de l'antiga església romànica. És una construcció senzilla, amb portal de punt rodó i campanar d'espadanya. Antiguament hi passava per aquí la ruta dels romans.

Com cada any hi haurà, el matí, la celebració de la missa i sardanes, amb la cobla Foment del Montgrí. Com és tradició es vendran i degustaran les típiques flaones. Són pastissos de farina farcits de crema, de forma variable, tot i que s'acostumen a fer en mitges llunes. Presenten una consistència sòlida i textura rugosa i cruixent. S'elaboren amb farina, sucre, llet, ous, llimona i canyella. S'acostuma a prendre per esmorzar o berenar, però també per postres, a les pastisseries de Figueres on en trobareu tot l'any. En aquest Aplec és típic que hi siguin i àdhuc se'n sorteja una de gegant.

Aplec de Sant Sebastià

a Serinyà

Petita capella d'una sola nau amb volta apuntada, amb capelles laterals, i petit campanar de maó d'un sol ull. Davant de la façana té un porticat afegit en la façana oest, que dona sobre el carrer Sant Sebastià. El porticat, amb coberta de volta escarsera, té una planta superior, i al seu interior dues obertures simètriques d'arc semicircular i una rosassa en la part superior

Diumenge s'hi celebra l'aplec, amb la celebració de la missa, que cantarà la coral de Besalú i a les 11 sardanes, que seran a cura de la cobla La Principal de Porqueres.

Al voltant d'aquesta petita ermita s'havien encantat o subhastat coques casolanes. Fins i tot algun animal viu, conills o pollastres, i que amb els diners obtinguts paguen les despeses de la festa o es destinen al manteniment de l'ermita de Sant Sebastià. Aquesta costum fa anys que ja no es fa.

Aplec de Sant Vicenç

a Cassà de la Selva

Aquest Aplec es desenvolupa a l'Esclet, que és un dels molts veïnats repartits per la plana de la Selva, es troba entremig de les poblacions de Cassà de la Selva, Llagostera i Caldes de Malavella.

Està format per tot un seguit de masies disperses, juntament amb l'ermita de Sant Vicenç, que centra tot el conjunt.

En aquest lloc, la manca d'urbanitzacions properes permet observar un cel nocturn encara prou decent, i en una nit qualsevol d'estiu sense lluna ni núvols, a ull nu hi podem veure fàcilment la Via Làctia.

Al migdia de diumenge, dia 26, a Can Vilabella de Cassà de la Selva es viurà un any més l'Aplec dedicat a Sant Vicenç denominat l'Aplec de l'Esclet.

L'acte tradicional comptarà amb l'actuació de la cobla La Principal de Cassà i se celebrarà una missa a l'ermita.

Premis del Dia

de la Sardana

Els Premis Capital de la Sardana, atorgats per la Confederació Sardanista de Catalunya són un reconeixement a persones i entitats que han desenvolupat una tasca de conreu, difusió i enaltiment de la sardana i la dansa tradicional i són els següents: Medalla al Mèrit Sardanista, Medalla al Mèrit Musical, Medalla a la Dansa, Premis a La Dedicació, Continuïtat, Mitjans audiovisuals, Iniciatives renovadores i Estudis sardanístics.

Totes les entitats adscrites a lesfederacions atorgants poden presentar les propostes a info@confsardanista.cat o bé per correu postal a la Confederació Sardanista de Catalunya. En les propostes hi haurà de constar el currículum sardanista de la persona o entitat que la fan mereixedora de rebre la distinció, a més del nom i dos cognoms si la proposada és una persona.

Les persones i entitats elegides es donaran a conèixer el 21 de març en l'acte institucional de la proclamació de Sant Feliu de Guíxols, Capital de la Sardana 2020. La data límit de recepció de les propostes és el 23 de febrer de 2020. El lliurament serà en un acte en què també hi haurà la presentació de la Guia Sardanista 2021, un concert de música per a cobla, es farà la presentació de Balaguer com a Capital de la Sardana 2021 i es nomenarà la Capital de la Sardana 2023.

Sardanes seleccionades

per la Sardana de l'Any

Aquestes són les sardanes, estrenades en l'any 2019 i seleccionades que prendran part en les eliminatòries de La Sardana de l'Any: 1987 de Gerard Pastor, 25 anys màgics de David Piagasseu, 50 anys i seguim de Lluís Alcalà, A temps...! d'Anna Abat, Albirant l'horitzó de Lluís Gual o Anhels de Joventut de Jordi Teixidor.

També Arròs amb Llobregat de Lluís Vizentini, Brut nature de Jordi Feliu, Capvespre al palau dels Reis de Mallorca de René Picamal, Colla Gatzara de Jordi Paulí, Del Penedès al món d'Eduard Sendra, Dels fillols als padrins de Xavier Ventosa o Dies de sol i dunes de Joan Moliner.

Així mateix, també prendran part a les eliminatòries Entre el mar i la muntanya d'Antoni Mas Bou, Estímul Cardeduenc de Joan Lázaro, Eternament Llobregat, de Galdric Vicenç, Gresca, tabola i ball de rams de Jordi Leon, Ho tornarem a fer de Concepció Ramió o Jardins de la torreta d'Amadeu Escoda.

Entre les obres seleccionades també hi ha La bassa gran de Daniel Gasulla, La joia d'una mare de Marcel Artiaga, La tortada de Banyoles de Josep Coll Ferrando, L'esperxador de somnis de Joan Jordi Beumala, Lídia d'Enric Ortí, Llabanera i Ganganell de Mariela Finet, Llobregat grooves de Marc Timon, i Muntanyes de fusta de Xavier Piño.

Tanquen la llista d'obres seleccionades per a les eliminatòries de La Sardana de l'Any Paraula de Carles de Ferran Carballido, Per a tu, Francesc de Francesc Picart, Present serà present de Conrad Rafart, Reconeixement de Xavier Llopart, Sant Hilari, vila enyorada de Xavier Tudela, Sió de Jan Fité, Tres anys en el record d'Àngel Pujol, Un espai de 90% de Jordi Vilaró, Un mar de verdor de Joan Druguet, Universos paral·lels d'Anna Serra i Xàldiga de Jesús Ventur.

La Casa de la Sardana ha acollit el sorteig públic de les Eliminatòries del Premi Popular del concurs La Sardana de l'Any, de manera que la 31a edició del certamen ja pot començar. Serà a partir d'aquest cap de setmana.

Durant deu setmanes les 40 sardanes seleccionades s'enfrontaran per aconseguir el màxim de vots i passar a la següent fase.

Així, el sorteig ha determinat els emparaulaments. La 1a eliminatòria la integraran les peces Muntanyes de fusta, de Xavi Piñol; 1987, de Gerard Pastor; Ho tornarem a fer!, de Concepció Ramió, i Gresca, tabola i ball de rams, de Jordi León.