El papa Francesc va reconèixer dijous, 24 de gener, les virtuts heroiques de Joaquim Masmitjà i de Puig (Olot, 1808-Girona, 1886), canonge de la Catedral de Girona i fundador de la congregació de les Missioneres del Cor de Maria, fet pel qual ha estat declarat venerable. Es tracta del pas previ per poder ser un dia declarat beat.

Quart fill de Francesc Masmitjà i Maria Gràcia de Puig, el nou venerable procedia d'una família olotina acomodada, intel·lectual i cristiana. Va estudiar humanitats a Olot mateix, tot lamentant que les noies no tinguessin dret a la mateixa educació que els nois. Llavors es va traslladar a Girona per estudiar primer de filosofia al seminari, i va passar deu anys a la Universitat de Cervera, on va estudiar batxillerat en dret civil i es va llicenciar en dret canònic.

El 1834 va ser ordenat sacerdot a la capella del Palau Episcopal de Girona, i va exercir el ministeri a la Bisbal, Vilaür i Olot.

El 1848 va fundar la congregació de les Missioneres del Cor de Maria, que tenien com a objectiu educar les nenes en la fe i proporcionar-los «una formació humana integral». A partir d'aquí, va fundar col·legis a Olot, la Bisbal, Girona, Santa Coloma, Camprodon, Besalú, Lladó, Cassà de la Selva, Sant Feliu de Guíxols, Lloret de Mar, Blanes, Mataró, Valls, Tamarit de Llitera, i Gilroy, Sant Joan Baptista, San Luis Obispo i San Bernadino, a Los Angeles.

L'any 1875, el bisbe de Girona, Constantí Bonet, el va nombrar arxipreste, i de 1877 a 1878 va ser vicari capitular fins que el bisbe Tomàs Sivilla el va nomenar vicari general. Va morir el 26 d'agost de 1886 a Girona.