L'escriptora barcelonina Núria Pradas ha guanyat el 40è Premi Ramon Llull amb la novel·la Tota una vida per recordar, una història sobre una jove de 16 anys, Sophie Simmons, que a l'any 1932 se'n va de Nova York a Los Angeles per treballar com a animadora de dibuixos als estudis cinematogràfics de Disney Studios. Simmons buscarà complir el seu somni i obrir-se camí en un món d'homes. Pradas assegura que és «un homenatge a les dones que han lluitat per un somni encara que estigués en mans d'homes». La novel·la es publicarà el 4 de març. El Premi Ramon Llull té una dotació econòmica de 60.000 euros.

La novel·la s'emmarca entre dues pel·lícules que, segons l'autora, van marcar «dues èpoques no només a Disney Studios, sinó al món del cinema d'aquella època». D'una banda, Blancaneu (1937), «el primer llargmetratge de la història que va marcar l'època d'or de Disney Studios». De l'altra, Dumbo (1941), que es va produir durant la gran vaga d'animació «que va posar sobre la taula les reclamacions i drets dels animadors i que va durar quatre mesos». L'escriptora aclareix que no és una novel·la sobre la figura de Walt Disney sinó sobre la companyia.

Per Núria Pradas (Barcelona, 1954) Tota una vida per recordar és la «lluita d'una dona pels seus somnis, per un somni que en aquell moment era gairebé impossible». L'autora reconeix que està enamorada de la protagonista del llibre i admet que no l'ha fet ella perquè «dones així n'hi ha hagut, ni han i n'hi haurà i és un homenatge per les dones que han lluitat per un somni encara que estigués en mans d'homes». Tot i això, apunta que quan escriu no etiqueta la seva obra. «No penso que aquesta novel·la sigui una obra feminista, però és la història d'una lluita d'una que està present a la novel·la i de moltes dones que estan presents a la realitat».

L'autora d' El perfum de les llimones (Ara Editorial) ha ficcionat el personatge principal, Sophie Simmons, però la resta de la novel·la, els seus personatges, la cronologia, està basat en la realitat. Segons indica, la protagonista està basada en les dues primeres dones que van fer el primer pas en el món de l'animació: Mary Blair i Retta Scott. «El que fa la protagonista a la novel·la és la que van fer les dues en el món real». Pradas apunta que la gènesi de la història li deu a la seva filla que treballa com a animadora. «Fa un parell d'anys, mentre estudiava, em va explicar que al món de l'animació les dones eren molt lluitadores i em va parlar de Blair i Scott», assegura.