L'antropòleg, escriptor i traductor Adrià Pujol Cruells (Begur, 1974) considera que la gola ha deixat de ser «un pecat de rics» per ser «un pecat de tots» i ha passat de ser «un vici voluntari» a una «tendència social». El col·laborador del Diari de Girona reflexiona sobre l'evolució històrica del pecat de la gola fins a l'actualitat en un nou assaig, titulat La Gola, que ha publicat Fragmenta Editorial.

A la publicació, Pujol aborda la golafreria amb un recorregut singular per la tradició literària, cinematogràfica, artística i iconogràfica d'Occident al voltant d'aquest pecat capital. Amb una prosa de gran riquesa expressiva, l'antropòleg i escriptor creu que «excepte els dies assenyalats en què el festí i el descontrol són de recepta, i llevat dels que tenen butlla per càrrec o per ofici, la golafreria desbridada se sol veure de mal gust».

«La gola ha mutat en malaltia: ha passat de ser un vici voluntari a un infortuni hereditari, de pecat de rics a pecat de tots, de depravació individual a tendència social. Hem socialitzat les virtuts, però també les tares», opina l'autor.

Els set pecats capitals

Fragmenta publica una sèrie sobre els pecats capitals a la col·lecció Assaig (en català) i Fragmentos (en castellà). Després de La mandra, d'Oriol Quintana, L'enveja, de Marina Porras i L'avarícia, d'Oriol Ponsatí-Murlà, l'editorial ha publicat aquest nou assaig sobre la gola, a què seguiran altres sobre La luxúria, d'Anna Punsoda, La supèrbia, de Jordi Graupera, i La ira, de Raül Garrigasait.

El llibre La Gola serà presentat a Girona el pròxim dilluns, 3 de febrer, a la Llibreria 22 i a Barcelona el 12 de febrer a la llibreria La Impossible. Actualment, Adrià Pujol compagina la docència a l'Escola Bloom i a l'Aula d'Escriptura de Girona amb la museografia i la investigació i també és un dels impulsors de l'Observatori de la Vida Quotidiana.

Com a escriptor ha conreat els gèneres de la novel·la, la biografia, el dietarisme i l'assaig i la seva obra configura una exploració constant sobre la condició humana i la seva vida en societat. És autor d' Escafarlata d'Empordà (2011), Picada de Barcelona (2014), La carpeta és blava (2017), Els barcelonins (2017), El fill del corrector / Arre, arre, corrector (2018) i Mister Folch (2019), entre altres obres. Per la seva traducció de L'eclipsi, de Georges Perec, va rebre el Premi Serra d'Or de Traducció (2018) i el premi Manuel Serrat Crespo de Traducció literària (2018).