Dos actuaris de l'Agència Tributària han ratificat aquest dijous davant del jutge que investiga Shakira per frau fiscal que la cantant colombiana va defraudar 14,5 milions d'euros a les arques públiques espanyoles entre el 2012 i el 2014.

Fonts jurídiques han informat que els dos pèrits han ratificat davant el jutjat d'instrucció número 2 d'Esplugues l'informe que van remetre a Fiscalia i amb el qual van alertar que l'artista hauria estat evadint el pagament de l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques (IRPF).

En la declaració, de caràcter tècnic, han estat presents l'advocat de Shakira, José Ángel González Franco, així com els lletrats Diego Artacho i Arnau Xumetra, que representen l'assessor fiscal de la cantant als Estats Units, també imputat en la causa, oberta a instàncies d'una querella del Ministeri Públic.

La Fiscalia acusa tant la cantant com el seu assessor al país nord-americà de sis delictes fiscals per haver defraudat presumptament 14,5 milions d'euros en simular no residir a Espanya i ocultar els seus ingressos mitjançant un entramat societari el 2012, 2013 i 2014.

No obstant això, quan va ser citada a declarar el juny passat, Shakira va recordar que ja va abonar 20 milions d'euros corresponents als deutes i interessos del 2011, així com els 14,5 milions que li reclamaven pels exercicis següents i ha defensat que, en aquestes dates, no tenia obligació de tributar a Espanya.

La cantant, que va respondre únicament a preguntes del seu advocat, va sostenir que només va fixar la seva residència a Esplugues de Llobregat el 2015, quan va donar a llum el seu segon fill, i que fins llavors únicament va realitzar visites puntuals a causa de la seva relació sentimental amb el futbolista de l'FC Barcelona Gerard Piqué.

Shakira va al·legar a més que les seves absències no eren "esporàdiques" -com assenyala la Fiscalia-, sinó que realment residia a l'estranger, ja que mantenia una agenda de concerts internacional i participava al programa televisiu "The Voice" als Estats Units.

Per la seva banda, el seu assessor fiscal, que va declarar al setembre, va dir al jutge que desconeixia si l'artista realment vivia a Espanya però que, segons li "consta", residia a les Bahames entre el 2012 i el 2014.

Malgrat això, va dir que van consultar amb l'Agència Tributària espanyola per saber si la cantant estava obligada a declarar el seu IRPF, i que van ser informats que només era necessari si passava més de 183 dies al país.

Dit això, va argumentar també que ell viu a Nova York i "no té constància" d'on es troba Shakira a cada moment, de manera que "ni sap ni pot saber" si l'artista va passar més de 183 dies a Espanya.

Segons la querella de Fiscalia, l'artista colombiana va ordir un "pla" amb l'objectiu de no pagar a Hisenda ni l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques ni el del patrimoni i ho va aconseguir gràcies a una xarxa d'empreses radicades a paradisos fiscals que eren formalment les titulars dels ingressos que percebia.

L'acusa, a més, d'emprar aquest esquema "amb el desig de no tributar", sabent que "vivia de manera habitual a Espanya (...) a excepció de les seves sortides per complir els seus compromisos professionals i les seves activitats d'oci".

El Ministeri Públic subratlla així que Shakira va canalitzar "els moviments de capital generat amb la seva activitat professional", com actuacions musicals o la comercialització de perfums amb el seu nom, a través d'empreses domiciliades a les Illes Verges britàniques, les Illes Caiman, Malta, Panamà i Luxemburg.