El Gran Teatre del Liceu incorpora dos nous serveis perquè l'experiència operística de les persones amb discapacitat visual sigui cada cop més completa. L'activitat Toca Liceu ha permès a un grup de persones invidents abans de l'obra Aida de divendres passat fer una visita tàctil als departaments de sastreria i caracterització. Els primers usuaris van poder tocar perruques, sandàlies, vestits en un itinerari amb explicacions sobre l'abast que tenen aquests departaments. «Per a nosaltres, els invidents, és vital poder tocar els objectes, els materials i les textures», assegurava un dels espectadors, Josep Maria Sarabia. L'altra novetat són guies tàctils en Braille i plànols d'orientació que se sumen al servei d'audiodescripció en directe que fa el Liceu per a millor l'experiència de les persones invidents.

Aquestes noves activitats s'emmarquen dins el programa social Liceu Apropa, que s'ha reformulat amb la intenció de millorar l'accessibilitat. Per una banda, Toca Liceu és una nova visita tàctil als serveis de sastreria i caracterització per a persones amb discapacitat visual, prèvia a la data de la funció amb audiodescripció. Divendres va ser el torn d' Aida, i l'activitat va permetre palpar elements dels vestuaris i de les caracteritzacions com perruqueria, postissos i maquillatges, que l'audiodescripció no pot introduir per falta de temps durant les òperes. Durant una hora i mitja, el grup de persones invidents va aprofundir en l'òpera ambientada entre egipcis i etíops. «Ens han ensenyat algunes de les perruques que sortiran a l'obra, planxes pels vestits, maniquins, com aprofiten els vestits d'altres produccions», explicava Sandra Jiménez, aficionada a l'òpera. Per molt que hi hagi audioguia, amb aquesta activitat «et fas una idea molt més precisa de com van vestits», assegurava.

També és aficionat a l'òpera en Josep Maria Sarabia, que havia vingut al Liceu en nombroses ocasions però no havia pogut visitar aquests espais. «No m'imaginava la importància i el volum que tenen tant les tasques de caracterització com les de sastreria. Estic impressionat pel volum que representa», explicava després de la visita.

El Liceu també oferirà per a les persones amb discapacitat visual unes guies tàctils en Braille sobre els espais públics del teatre així com un plànol d'orientació en relleu situat al Vestíbul Històric. Un servei que, com destacava el Liceu, ha tingut el suport de l'Institut Municipal de Persones amb Discapacitat de l'Ajuntament de Barcelona. El servei d'audiodescripció del Liceu, en canvi, es va posar en marxa fa més de deu anys. Aquest es fa en directe des d'una cabina tècnica i narra informació sobre els elements visuals clau de les òperes escenificades.