El Festival de Cinema de Berlín va acollir ahir l'estrena de la pel·lícula Minamata, d'Andrew Levites, en la qual Johnny Depp interpreta el fotògraf bèl·lic nord-americà W. Eugene Smith. «El cinema existeix perquè puguem transportar la denúncia d'escàndols que atempten contra tots», va assegurar Depp, després de l'estrena de la pel·lícula, que es va projectar fora de competició. «No podem oblidar la nostra responsabilitat amb el món, davant actuacions monstruoses que deixen existències a la vora del col·lapse», va afegir, sobre un film que denuncia els estralls causats per l'ús industrial del mercuri en la comunitat de pescadors japonesa.

La pel·lícula es basa en l'escàndol ocorregut en la dècada dels 50, poc després del final de la Segona Guerra Mundial, i que va deixar 20.000 persones afectades, inclosos nens víctimes de malformacions. La figura central és el fotògraf que, per un encàrrec, acaba viatjant al Japó, on descobreix la impactant recuperació econòmica de la postguerra.

La Berlinale també va acollir ahir la projecció de les primeres pel·lícules que competiran per l'Os d'Or, i que enguany són un total de 18. El programa de l'edició número 70 de la Berlinale va començar amb The intruder, de la directora argentina Natalia Meta, i el drama artístic Hidden away, del cineasta italià Giorgio Diritti. La primera és un drama de terror psicològic interpretat per Érica Rivas i Cecilia Roth, mare i filla en el film. La segona, un retrat del pintor Antonio Ligabue, a qui dona vida l'actor Elio Germano. L'actor Jeremy Irons presideix el jurat que haurà de decidir el film que s'emportarà els premis finals.

Record pels morts a Hanau

Durant la gala d'inauguració de la Berlinale, que va tenir lloc dijous, es va guardar un minut de silenci a la sala per les víctimes de l'atac ultradretà perpetrat la nit de dimecres a Hanau, a l'estat federat de Hesse. La directora general de la Berlinale, Mariette Rissenbeek, es va pronunciar a favor de la tolerància, el respecte, l'obertura i l'hospitalitat. «Els nostres pensaments estan amb les víctimes, amb les famílies de Hanau», va assenyalar Rissenbeek.