«A la cuina catalana gairebé tot comença amb un sofregit», escriu el cuiner Enric Herce (Sant Feliu de Guíxols, 1962) en la primera línia de la introducció del nou llibre que acaba de publicar i que porta per títol, precisament, Sofregit (Cossetània Edicions). En aquest seu nou treball, Herce combina una cinquantena de receptes, en les quals posa al dia elaboracions tradicionals de la cuina catalana, amb històries i anècdotes que estan relacionades amb aquests plats, o amb els seus ingredients. «Sempre he tingut aquesta dualitat entre ser escriptor i ser cuiner, sempre m'ha agradat cuinar i escriure, i encara que he acabat fent de cuiner, no renuncio a escriure per explicar tantes coses com veig al meu voltant que em semblen interessants», comenta el xef.

De fet, aquest no és el primer llibre que publica Enric Herce, cuiner del restaurant Aurum del Sallés Hotel & Spa Cala del Pi de Platja d'Aro, que es va estrenar el 1992 amb l'assaig Cómo sobrevivir en los restaurantes y disfrutar en el intento i ha continuat amb treballs com Girona, cuina a cuina (2000), Un any a la cuina (2016) o L'Odissea culinària, viatges gastronòmics per la Mediterrània (2019), escrit a quatre mans amb el gastrònom Jaume Fàbrega.

Aquesta vegada, Enric Herce utilitza el sofregit com a punt de partida d'un volum en el qual a més de presentar de manera actualitzada les receptes de plats tan suculents com el pollastre de pagès amb gambes de Palamós, els macarrons a la Rossini, el conill amb llobregant, l'oca amb peres, els ous amb samfaina, la vedella amb bolets, l'empedrat o el suquet cremós de crustacis, proposa al lector un recorregut literari pels ingredients d'aquests plats, pels escenaris on ha tastat alguna d'aquestes preparacions, pels indrets d'on són originàries... «M'agrada aprofundir en tot allò que faig», apunta Enric Herce a l'hora de justificar aquesta aposta seva per anar més enllà d'un simple llibre de receptes.

En qualsevol cas, Sofregit sí que suposa d'entrada una defensa aferrissada de l'elaboració que li dona títol, que per a Herce és, juntament amb el mar i muntanya, un dels elements que caracteritzen la cuina de Catalunya. «El sofregit és una metàfora perquè és l'inici de tot plegat, i a partir del sofregit pots crear allò que tu vulguis», apunta el cuiner-escriptor.

Enric Herce presentava Sofregit a Barcelona dijous, en un acte en el qual va estar acompanyat per la xef Carme Ruscalleda. A Girona, la presentació del volum està prevista per al dissabte 21 de març, a les 12 del migdia i a la llibreria Geli, i anirà a càrrec de l'escriptora Núria Esponellà.