L'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau de Barcelona ha utilitzat per primera vegada a l'estat espanyol un holograma com a imatge de suport per a una intervenció quirúrgica d'alta complexitat. L'holograma que recrea l'anatomia del pacient es va portar dins del quiròfan en una piràmide de vidre de prop de 2 metres d'altura, de manera que tot l'equip pot veure aquesta imatge en 3D.

El director del Servei de Cirurgia General, el doctor Antonio Moral, destaca que l'holografia representa un «pas més» per a la visió en tres dimensions en intervencions quirúrgiques, ja que fins ara s'utilitzen ulleres 3D o la imatge traslladada als monitors, mètodes que, tot i la seva precisió, impliquen una lleugera interferència per al cirurgià.

El model anatòmic amb holografia és fruit de la col·laboració entre l'hospital de Sant Pau i l'empresa catalana Newtonlab Space, amb el suport de la fundació Mobile World Capital Barcelona, i es va presentar ahir en una roda de premsa en què es va connectar amb el quiròfan on s'estava utilitzant aquesta tecnologia.

Aquest model permet al cirurgià veure la reconstrucció en 3D de l'anatomia del pacient mentre l'està operant. Altres tecnologies 3D que s'han utilitzat en cirurgia només permeten que una sola persona vegi la imatge, normalment el cirurgià. «En la piràmide hologràfica disposem de tota la tecnologia i tota la informació sense cap interferència», va ressaltar el doctor Moral.