La Marfà, l'equipament de Girona que treballa des de fa anys per a la formació i la divulgació musical, ha decidit potenciar el suport als artistes per convertir-se en un centre de creació musical, l'únic que hi ha actualment a Catalunya. Així, el projecte -que treballa amb altres iniciatives com Cases de la Música o l'EUMES- ha engegat un projecte de residències internacionals, tindrà una orquestra resident i també lidera un programa de coproduccions.

El coordinador de La Marfà, David Ibáñez, va detallar que amb l'objectiu d'«afavorir la mobilitat dels músics catalans i la col·laboració amb artistes d'altres països», s'ha posat en marxa un programa de beques per a residències internacionals de creació. A més de la cessió d'espais, compta amb un ajut de fins a 6.000 euros per finançar l'estada de creació.

Ja s'ha fet una prova pilot amb el banyolí Ramon Prats, Yuhan Su i Zbigniew Chojnacki. Prats va destacar que «és difícil treballar amb gent d'entorns musicals diferents», però que, fruit del treball plegats, ja tenen previstos concerts a Catalunya, als Estats Units i Polònia, on a més, hi ha una discogràfica interessada.

També s'ha posat en marxa un nou programa d'orquestra resident, per seleccionar una formació orquestral professional de música moderna que rebrà suport econòmic (8.000 euros anuals en tres anys) per desenvolupar un projecte de creació i residència a La Marfà fins al 2022.

«És una oportunitat per sumar projectes que van en la mateixa direcció, com la Black Music Big Band o la Black Music Big Band Junior, per poder fer el pas del projecte formatiu a la professionalització», va indicar Jordi Planagumà, director de la Fundació Casa de la Música de les Comarques Gironines.

Finalment, La Marfà també ha encetat una línia de coproduccions per a la posada en escena d'espectacles i que ja té entre mans tres coproduccions.

D'una banda, l'espectacle Flow (My Hip Hop Story) de Pulmon Beatbox, una proposta familiar que explica el naixement del beatbox i el hip hop. En segon lloc, La comunidad, dels empordanesos Cala Vento, que sumen esforços amb músics locals i agrupacions de barri per a un projecte que s'estrenarà a finals d'any a l'Auditori de Girona; i finalment, La megatranscobla, que lidera Za! És una proposta de rock experimental i música de cobla en què el grup col·labora amb quatre músics de cobla i el duet vocal Tarta Relena i que s'estrenarà al Primavera Sound.

Tant el programa de residències com el d'orquestra resident tenen la convocatòria oberta fins al 31 de març.