El cinema francès va viure divendres l'entrega més controvertida dels premis Cèsar. Tot i no ser present a la cerimònia, el protagonista, dins i fora de la gala, va ser el francopolonès Roman Polanski, director de la cinta El oficial y el espía, que partia com a favorita amb dotze nominacions. Finalment, Polanski va aconseguir el César a la millor direcció, malgrat les protestes de grups feministes pel fet que el cineasta continuï rebent honors malgrat les acusacions de violació que recauen sobre ell. Més d'un centenar de manifestants es van acostar ahir a la catifa vermella per mostrar el seu rebuig al director, que ja havia anunciat que no assistiria a la gala per evitar la protesta, i la policia va haver de fer servir gasos lacrimògens per aturar la protesta.

En anunciar-se el premi per a Polanski, una dotzena de persones van abandonar la sala, entre elles l'actriu Adèle Haenel i la cineasta Céline Sciamma, actriu i directora de Portrait de la jeune fille en feu.

Haenel, que va denunciar un altre director per assetjament sexual, ja havia declarat fa uns dies que premiar-lo suposaria «escopir a la cara de totes les víctimes» perquè voldria dir que «no passa res per violar dones».