El calendari cultural de l'Empordà va iniciar-se aquest cap de setmana amb la celebració de la Vila del Llibre 2020 a l'Escala. El projecte cultural i col·lectiu que potencia el teixit associatiu va programar una seixantena d'activitats a la localitat costanera tenint el llibre i la literatura com a protagonistes principals.

La segona edició d'aquest festival literari d'hivern va prendre com a tema central el Mediterrani per ser un «escenari del moviment de persones en el present i en el passat», així com un clar intercanvi de cultura i coneixement entre els països. A través de presentacions, recitals poètics, col·loquis, espectacles, tallers, debats d'actualitat, taules rodones i exposicions per a tots els públics, entre altres actes, va mostrar la literatura al públic general amb la participació activa de veïns, així com del teixit cultural, comercial i educatiu de l'Escala.

La poesia al capdavant

La Vila del Llibre es va inaugurar oficialment divendres a la tarda amb una conversa entre la poeta Marta Pessarrodona i Àngels Gregori, en homenatge pel Premi d'Honor de les Lletres Catalanes que se li va concedir l'any passat a l'autora.

El mercat d'editorials independents ubicat a la platja de les Barques va seguir sent el punt neuràlgic de la Vila i al seu voltant s'hi van organitzar la resta d'actes. Enguany va comptar amb la presència de més de 35 editors. Amb l'objectiu de «baixar la literatura al carrer» el projecte va gaudir d'una gran afluència de públic en un alt percentatge de les activitats programades. Entre les més concorregudes, van destacar l'audició d'Enric Casasses, amb un recital de versos propis i poemes de Víctor Català; un debat al voltant de censura i llibertat d'expressió en l'era digital, moderat per Laura Rosel i protagonitzat pels autors Genís Roca, Laura Huerga i Beatriz Talegón; i una taula de novel·la negra amb Sebastià Bennasar i Albert Gassull.

Així mateix, també es van presentar diverses novetats editorials com La teva ombra de Jordi Nopca, Premi Proa de Novel·la, o Cavalcarem tota la nit de Carlota Gurt, Premi Mercè Rodoreda.

Aquesta edició, conduïda de principi a fi per la poesia, es va clausurar amb un concert de Josep Tero en què va interpretar els versos de deu poetes catalanes.