Un conjunt de catorze obres d'artistes com Joan Brossa, Cindy Sherman, Mike Kelley, Pedro G. Romero o Andrea Fraser inciten el públic a «rellegir» l'art contemporani a la mostra On som. On podríem ser, que es podrà veure fins al 21 de juny al CaixaForum de Barcelona. L'exposició, amb peces procedents de col·leccions de La Caixa i el MACBA, indaga sobre el fet expositiu i els «rituals» que segueixen els espectadors davant les obres d'art, segons la comissària de la mostra, Diana Guijarro. Així mateix, el recorregut expositiu, sense un ordre prefixat, aprofundeix en la interacció humana amb l'entorn i el context històric i cultural i convida a participar en la interpretació de les peces, connectant històries i conceptes.

L'obra central de la mostra, La trajectòria de la llum a la caverna de Plató, de Mike Kelley, proposa als visitants que s'ajupin per entrar a l'interior de la instal·lació, «fora de la mirada institucional», i que reflexionin sobre «quins valors estan donant suport actualment», segons la mateixa Guijarro.

Quatre poemes visuals i un poema objecte de Joan Brossa, d'estil còmic, narren històries diferenciades en funció de qui les expliqui, ensenyant que a vegades «no és que no entenguem, sinó que necessitem d'altres connexions amb allò que percebem», en paraules de la comissària. El ballarí de flamenc Israel Galván protagonitza el vídeo Els treballadors, de Pedro G. Romero, amb moviments que marquen les parts del cos, convertint-lo en una «zona de treball» i qüestionant «què entenem per folklore».

L'exposició és la segona de les tres mostres seleccionades en la quarta edició d'un programa que ofereix als joves professionals l'oportunitat de dur a terme un comissariat amb ajuda professional.