Per fer més amè el confinament, uns 150 monologuistes d'Espanya i l'Argentina ofereixen cada dia en directe a través d'Instagram una dosi d'"humor, entreteniment i companyia", tres aliats "imprescindibles" per superar els dies de tancament, segons explica el seu impulsor, el còmic Toni Cano.

La iniciativa té per nom "Jo em quedo a casa comedy", i es basa a oferir cada dia nou hores de monòlegs en directe a Instagram, de 17.00 a 01.00, en franges de 30 minuts.

Hi participen, a més de Cano, l'actor Òscar Boix, que ha participat en dos curts que han estat finalistes al Festival de Sitges, i Eva Cabezas, amb dotze anys de trajectòria i que ha treballat amb Comedy Central i al programa de La Sexta "Así nos va".

Els tres còmics expliquen que fer comèdia a través d'una pantalla suposa un "repte" per a ells i que troben a faltar tenir el públic davant, tot i que els comentaris que reben per xarxes compensen, en part, aquest buit.

"Al final només esperes que si les teves connexions des de casa amb aquesta càmera frontal serviran perquè en algun lloc del món algú, a més de fixar-se en els teus cabells blancs, es faci un tip de riure, ens donem per pagats", explica Eva Cabezas.

Boix afegeix: "Fer-ho a través d'una pantalla és molt bo, a més la gent després t'envia missatges agraint-te el que estàs fent i com els fas somriure".

L'ajuda és mútua: "ells també ens ajuden a nosaltres".

Estrènyer distàncies

Les pantalles han permès trencar o estrènyer les distàncies entre Espanya i l'Argentina, ja que alguns dels còmics que participen en el projecte ho fan des del país austral.

"Vam veure que amb el canvi horari, quan acabàvem nosaltres podien començar ells un parell d'hores més. Vam començar amb la col·laboració, al cap de temps també es va decretar la quarantena allà i ara treballem per intentar fer que l'Atlàntic sigui una mica més estret", indica Cano.

Alguns han hagut de canviar els seus codis o incorporar-ne alguns de nous per ajustar-los a la situació. Boix, per exemple, ha incorporat al seu repertori referències a l'actual pandèmia de la Covid-19, tot i que apunta que "els codis del riure segueixen intactes".

A Eva Cabezas, però, li costa fer comèdia sobre la pandèmia en ser "tot tan recent" i basa la seva proposta en un humor costumista.

"L'humor, perquè es curi, necessita distància. D'aquí a un any ens en riurem de la Covid d'una altra manera, però ara els especialistes en humor negre s'estan fregant les mans, i em sembla meravellós", assenyala.

El tancament total que ha provocat la pandèmia s'ha acarnissat amb els espectacles en directe, ha acabat amb molts d'ells i ha deixat als llimbs què passarà en el futur.

"Espanya està plena de sales independents que no reben cap tipus d'ingrés a partir de les delegacions ni del Govern. Tenim molta por que aquestes sales desapareguin", indica Boix.

La pandèmia va agafar Eva Cabezas amb la tercera temporada del seu espectacle de monòlegs "Curvy" a punt d'estrenar-se al Petit Teatre Gran Via.

"Vaig començar fa dos anys i escaig amb una molt bona acollida. És un espectacle que em va néixer de l'ànima, és molt el meu moment actual, toca totes aquestes pressions estètiques i socials que té la dona que no compleix certs cànons establerts", explica a Efe .

Ara prefereix no pensar-hi, encara que no confia que es reprengui tot just tornar a la normalitat. "En algun moment segur que tothom fa el possible", apunta però.

Cano subratlla que els còmics són "supervivents" i que estan "preparats" per al que pugui passar en el futur, tot i que reconeix que estan immersos "en un mar de dubtes" que esperen "es vagi solucionant a poc a poc": "el primer és l'emergència sanitària ".

En la mateixa línia s'expressa Òscar Boix.

"Sempre ens estem reinventant. Gràcies a tot el que està passant m'estic tornant a reinventar, i a partir d'aquí em tornaré a reinventar, perquè en aquesta professió, o et crees cada dia o bona nit i tapa't.

Per això esperen, com diu Eva Cabezas, que "l'única pantalla que tinguem entre el públic i jo sigui una màscara com a molt. Si n'hi ha d'haver alguna".