"Ets immune o encara no ho has passat" serà el nou "estudies o treballes" per lligar aquest estiu en què moltes parelles sorgides d'aplicacions podran per fi veure's en viu i en directe després del cibersexe del confinament i en què l'amor d'estiu no es trobarà en els festivals sinó als supermercats.

Ni la recerca d'una parella, ni molt menys la de sexe, han aturat la seva activitat pel confinament, especialment en la generació milenial i zeta. Això sí, el mòbil ha substituït el llit i les cafeteries de les primeres cites.

"S'estan enviant més fotos de nus i genitals que mai, i el cibersexe està a l'ordre del dia, però no crec que hagi vingut per quedar-se, la gent vol tocar-se de veritat i fins i tot abraçar-se", explica a Efe Ricardo Díaz Peris, premi Puchi Award de la Casa Encesa per la seva "Ética para Julia", un manual milenial sobre l'amor i les relacions sexuals en els temps de Tinder.

Díaz Peris pronostica que els supermercats seran els nous festivals a l'hora de trobar l'amor d'estiu.

"També et dic -afegeix- que si la gent no sap on lligar perquè els bars i discoteques estan tancats, és a dir, perquè estan tancats els llocs on emborratxar-te per lligar, llavors el tema no és el lligar sinó l'alcohol", reflexiona.

Sobre si creu que el primer dia que es pugui trepitjar el carrer sense justificacions sortirem espaordits a tenir sexe amb els nostres nous amants virtuals del confinament, el jove autor no dubta: depèn de la nostra edat i de si després tornarem a una casa amb persones que són o no grup de risc.

"La por a contagiar-nos d'aquest virus té edat i grup de risc. Jo no deixaré de tenir cites, però perquè no visc amb familiars, per exemple", explica.

Preguntant sobre quina és la seva percepció respecte als nous focus de lligar per internet, ha explicat que "s'estan donant molts missatges privats per tik tok en resposta a molts vídeos de ball des de casa. I s'estan enviant moltes fotos en roba interior".

Sobre això, Francesc Núñez, professor dels Estudis d'Art i Humanitats de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i expert en sociologia de les emocions, recorda que això de lligar virtualment no és nou i es remunta als "xats de Terra" dels noranta.

"Això sí, no hi havia videotrucades, l'estriptis era només verbal", apunta l'expert, que adverteix de la possible "ruptura de l'encanteri de l'enamorament" quan es passa "la barrera de la presencialitat".

En aquest sentit, preveu que molta gent es veurà en persona després de setmanes xerrant i tenint cibersexe "i es decebrà, per exemple, perquè l'altra persona no acabarà de ser el que esperava".

Un tema clau està sent, explica, "transgredir o no el confinament" i apunta la reflexió de si volem estar amb algú disposat a posar en risc la seva salut i la nostra pròpia. "Per no parlar de les multes", recorda.

El que està clar per al professor de la UOC és que les aplicacions per lligar ja han deixat de ser un pla B i els que tenien encara reticències les hauran d'anar aixecant.

"Fa anys hi havia més objeccions (...) Ara la gent s'està tornant més pràctica, s'adonen que és fàcil i eficaç. Ara gairebé que no et queda més remei que abandonar els prejudicis". Una tendència que, assegura, "ha accelerat la Covid" i la situació de confinament.

Marta Pilar Roldán Alemany, psicòloga i especialista en sexualitat i gènere de The Test, ha recordat a Efe en aquest sentit que les converses de Tinder han augmentat a Espanya des de març un 30% i que les converses són ara també més extenses.

"Abans molts intercanviaven ràpidament coordenades i quedaven. Ara parlen més abans de veure's. I el que no és parlar. Abans consideràvem que la sexualitat era nomes al llit, però hi ha moltes coses que ens porten a tenir relacions sexuals i que també són part d'elles", ha apuntat.

Roldán Alemany diu que sense dubte una de les frases aquests dies, i que se sentirà també a l'estiu, és aquesta de preguntar si ja hem passat la Covid o no, per reduir riscos a l'hora de mantenir amb algú relacions sexuals.

L'experta recorda que al llarg de la història sempre hi ha hagut conductes de risc en la sexualitat perquè té a veure amb el desig, "tot i que és important recordar que el virus passarà" i que el sexe és una cosa "totalment positiva" per a les persones.

"El sexe en si no és dolent, cal recordar-ho, el que és dolent és contagiar-se pel virus, que és diferent", ha assenyalat la sexòloga, que ha apuntat que pel clima de por hi haurà persones que necessiten més confiança de l'habitual per anar-se'n al llit amb algú per primera vegada.

Una trobada sexual que si ha estat retardant-se totes aquestes setmanes, pot donar lloc a un augment dels casos d'ejaculació precoç, adverteix la sexòloga, que envia no obstant això un missatge tranquil·litzador i assegura que a poc a poc tot tornarà a canalitzar-se, a dins i a fora del llit.