El cantant de Jarabe de Palo, Pau Donés, s'ha mort aquest dimarts als 53 anys després de cinc anys de patir càncer, ha informat la família Donés Cirera en un comunicat.

La família ha agraït a l'equip mèdic i a tot el personal hospitalari "tot el seu treball i dedicació durant tot aquest temps", i ha demanat el màxim respecte i intimitat en aquests moments tan difícils.

En concret, la família ha donat les gràcies a l'Hospital de la Vall d'Hebron, Hospital Sant Joan Despí Moisès Broggi, l'Institut Català d'Oncologia (ICO), el Servei de Pal·liatius de l'Hospital de Vielha i l'Institut Oncològic de la Vall d'Hebron (VHIO).

Donés mai va ocultar la seva malaltia, va parlar obertament de la seva lluita contra ella i va participar en diversos concerts benèfics per a la investigació contra el càncer, abans i després de retirar-se dels escenaris, el gener de 2019.

Pau Donés és autor d'alguns dels grans èxits de la música espanyola de les últimes dècades, com "La flaca", "Depende", "Humo", "Grita" o "Bonito", entre d'altres temes, que s'ha plasmat en una dotzena d'àlbums publicats.

Fa pocs dies, Jarabe de Palo, publicava el seu darrer treball discogràfic i un vídeo en el qual es pot veure un Pau Donés ja molt mermat per la malaltia.

Pau Donés, marcat de petit per la mort de la seva mare quan tenia 16 anys, va formar amb el seu germà Marc diversos grups abans de, el 1995, crear Jarabe de Palo, banda de rock llatí i aires caribenys que va compaginar en els seus inicis amb la seva feina en una agència de publicitat.

El seu primer disc, "La flaca", va ser un èxit al cap de bastants mesos, gràcies a l'anunci televisiu d'una marca de tabac, i llavors va poder dedicar-se a la música. De fet, Virgin el va llançar com una estrella mundial amb el seu segon treball, "Depende", al qual seguirien altres com "De vuelta y vuelta", "Bonitoc" o "1 m2", abans de començar un lent declivi artístic.

Donés, lligat familiarment al poble altaragonès de Montanuy, va prosseguir amb la seva carrera, tot esperant vents més propicis, i d'aquella època són discos com "Adelantando", "¿Y ahora qué hacemos?" o "Somos" fins que, el setembre del 2015, va començar una lluita contra el càncer de còlon que el va portar a retirar-se dels escenaris, a escriure la seva autobiografia, "50 palos", a tornar de nou, o instal·lar-se a Califòrnia amb la seva filla Sara.

Fa un parell de mesos va tornar a la seva ciutat natal, Barcelona, va llançar una cançó, "Vuelvo", com a aperitiu d'un nou àlbum previst per a setembre, i al maig va avançar tots els plans i va publicar el seu testament, "Tragas o escupes", un epíleg a 25 anys de música, amb cançons que romandran en l'imaginari col·lectiu com "La flaca", "Grita", "Depende", "El lado oscuro" o "Adiós".

Bona persona, un músic irrepetible i un lluitador incansable davant de l'adversitat, així és com tothom, des de la música al cinema, de la política a la televisió han descrit Pau Donés.

Antonio Orozco, un dels primers a reaccionar, deia en el seu compte d'Instagram: "Mai te n'aniràs, amic meu, mai te n'aniràs"; i el duo de Cornellà Estopa expressava un concís "descansa kerido compañero".

Igualment d'emotiu ha estat Loquillo, que ha apuntat en el seu perfil: "Recordo la primera vegada que vaig conèixer Pau Donés. Guardava un autògraf meu que li havia signat quan encara no es dedicava a la música. Descansa en pau, Pau".

"Pau, no sé què dir-li a la teva família. Perquè a mi em costa contenir les llàgrimes, m'imagino ells i elles. Gràcies per la llum que vas vessar en la teva curta però preciosa vida i gràcies per la teva amistat. Una abraçada des del fons de la meva ànima a la teva família. Descansa, amic ", escrivia Alejandro Sanz en record de l'autor d'"Aigua"," Depende" y "La flaca".

Especialment emocionant ha estat la dedicatòria de Luz Casal, qui va afrontar el càncer en el passat: "Vaig saber quan vam parlar per telèfon que t'estaves acomiadant de mi. Què valent que has estat, quin atent i afectuós col·lega. Som molts, aquí i a molts altres països, els que plorem la teva partida. Ens queden les teves cançons i el teu exemple. T'estimo! ".

L'actor i humorista Dani Rovira, en tractament per càncer, expressava: "Vas néixer a la cara bona del món. Gràcies per tot el que ens vas donar. Quin matí tan horrorosament trist. Seràs un motiu més per als que segueixen batallant. Descansa en pau, Pau".

La cantant de Figueres Mónica Naranjo escrivia: "El cel avui sona millor. Bon viatge, Pau".

Tot just uns minuts després que saltés la notícia, les xarxes s'han començat a omplir amb comentaris de comiat per part de companys de professió com Rayden, que l'ha qualificat de "geni, amb el somriure per davant", o de Rozalén, que ho ha anomenat "etern".

"Que la terra et sigui lleu. Aquí et cantarem sempre", ha escrit la manxega, gairebé al mateix temps que l'actor i director de cinema Santiago Segura afirmava: "Adéu company, celebrarem la teva música i la teva vitalitat".

No podia ser més eloqüent el músic i compositor Manu Guix quan etzibava en un tuit: "Puto càncer dels collons".

Més paraules han arribat per part de Pablo Alborán ( "Feliç viatge, Pau"), Homes G ( "Se'n va un gran, un gran lluitador"), Miguel Poveda ( "Estar al teu costat era estar a la banda de la bondat") o Mikel Erentxun ( "El teu lluita ha estat la meva electricitat. El teu somriure és el meu paisatge").

"Sé que morir no és més que estar un temps fora. Sé que viure és entendre que el cel espera. Em nego a acomiadar-me de tu ... Siguis on siguis, ets i simplement et abraçada, estimat Pau !!!!!" , anotava la compositora i intèrpret Rosana.

L'adéu ha estat unànime, sense distingir entre els músics més aferrats a la radiofórmula com Melendi ( "Una de les primeres cançons amb les que vaig aprendre a tocar la guitarra va ser 'La Flaca'", reconeixia) o la cançó d'autor, com Marwan , qui ha recordat com el va acompanyar gairebé sense conèixer-lo en un concert a Buenos Aires.

"Era l'estiu de l'97. Jo acaba de treure el meu primer disc i feia els meus primers concerts recorrent tot Espanya. La seva música sonava a tot arreu. Inevitablement les seves cançons em porten a aquests estius en què érem invencibles i tot estava per fer", ha rememorat Ismael Serrano.

Ana Belén ha reaccionat a la mort de Donés amb "tristesa, consternació, ràbia i agraïment".

Entre tots els artistes, alguns tan joves com Alba Reche ( "Gràcies per tot el teu art"), Dani Fernández ( "Ens ha deixat un referent per a tantes generacions que hem arribat després. Les seves cançons seguiran sempre amb nosaltres. Un geni de talent immens ", un poètic Miki Núñez (" Ara que tu i jo tenim les ales de mil ocells ") o Alfred García (" Llarga vida a Pau Donés ").

Els homenatges no s'han limitat als seus col·legues més directes, sinó a moltes branques com la de el cinema i la televisió, amb paraules de José Corbacho ( "Va fer la nostra vida una mica millor amb la seva música i amb el seu esperit lliure"), Antoni de la Torre ( "Un exemple de lluita, d'humanitat, de talent") o Tristán Ulloa ( "Se'n va un tipus ple de llum").

Des de la seva confinament a Nova Zelanda, el cineasta JA Bayona deia al seu twitter que "Pau Donés ens ha deixat cantant, fent, com ha fet sempre, més alegre la vida. Jarabe de Palo presentava, fa tot just uns dies, la seva nova cançó. no hi pot haver major dignitat en el comiat ".

El presentador i humorista Andreu Buenafuente, que va tenir oportunitat de parlar amb ell en diversos programes televisius, acomiadava el cantant de Jarabe de Palo amb un "Fins sempre Pau. Gràcies per la teva música. Vaig poder conèixer-te bé i respectar-te. Estic trist i emprenyat. Te n'has anat massa aviat. Et recordaré sempre!! ".

El periodista Jordi Évole també es referia a Donés al seu compte de Twitter: "Pau. Gràcies per tant. Per la teva amistat. Pel teu exemple".

Des de l'àmbit de la literatura, l'escriptora Lucía Etxebarria ha exalçat el seu caràcter: "Qualsevol persona que l'hagi conegut us dirà que era UN ENCANT i una persona sense ego, una cosa molt difícil de trobar en el món de la música"; i per la seva tasca filantròpica ha rebut també l'homenatge d'organitzacions com Open Arms ("Et cantarem sempre").

El món de la política ha reaccionat també a la mort del cantant, entre ells el sociòleg i tinent d'alcalde de Cultura de l'Ajuntament de Barcelona, Joan Subirats, que ha dit: "Senzillesa, proximitat, calidesa, alegria continguda ... tot semblava bonic amb Pau Donés. El trobarem a faltar".

El Ministeri de Cultura ha fet un reconeixement al llegat de Donés aprofitant part de la lletra d'un dels seus últims temes: "Eso que tú me das / No creo lo tenga merecido / Por todo lo que me das / Te estaré siempre agradecido".

El diputat a Madrid d'ERC Gabriel Rufián comentava que és "impossible escriure cançons tan boniques amb menys i impossible donar un exemple de lluita més gran". "Gràcies sempre per la teva música, el teu somriure i l'amor a la vida", afegia l'alcaldessa Ada Colau.

Membre de la SGAE des del 1996, també aquesta entitat s'ha sumat a les condolences: "Ens deixa l'ensenyament que 'a la vida, tot depèn de com es miri', un missatge optimista com el que impregnava la lletra de les seves cançons".