La salut del bisbe Pere Casaldàliga, de 92 anys i un dels promotors de la Teologia de l'Alliberament, ha empitjorat aquesta setmana i ha hagut de ser traslladat a un hospital de l'interior de Sao Paulo per greus problemes respiratoris. Malgrat que en els darrers dies han corregut notícies falses sobre la seva mort, la seva situació continuava ahir estable dins la gravetat, ja que no havia presentat símptomes d'empitjorament durant les últimes 24 hores. De moment, els antibiòtics que se li han subministrat estan ajudant a controlar la infecció respiratòria, mentre que les seves funcions cardíaques i renals continuen estables. Tot i això, al llarg de les properes hores haurà de ser sotmès a una nova tomografia per tal d'avaluar l'evolució del seu pulmó.

Casaldàliga ha estat traslladat amb avió aquesta setmana des de Sao Félix de Araguaia, on resideix, amb destinació a la ciutat de Ribeirão Preto, a l'interior de la regió de Sao Paulo. Des d'allà va ser portat en ambulància fins a Batais, situada a 45 quilòmetres. En el moment de la seva arribada, el pare Antonio Canuto, que va treballar amb ell durant 26 anys, va explicar que la situació de Casaldàliga era «molt delicada» i que el desenllaç podia «succeir en qualsevol moment». Casaldàliga, a banda de la seva avançada edat, també pateix des de fa anys Parkinson i des de fa temps que té molt afectada la capacitat de comunicació.

Mentrestant, el missioner Ronaldo Mazula, que va acompanyar el bisbe català fins a Batatais i en el seu ingrés a la unitat de cures intensives de l'hospital, va explicar que Casaldàliga es trobava «bé», encara que «molt cansat» pel llarg viatge. També va informar que Casaldàliga necessita «respiració artificial», ja que sembla que «el pulmó està una mica infectat», i que s'haurà de sometre a una bateria d'exàmens que determinaran si finalment ha de ser operat a la Santa Casa de Batatais. En aquest supòsit, serà acollit a la mateixa localitat per una unitat d'atenció a gent gran i malalts de la congregació dels claretians, a la qual el bisbe pertany. «Tenim la gran esperança que en dos o tres dies el tinguem a casa», va afirmar Mazula, tot afegint: «Volem curar-lo, donar-li una mort digna, perquè no pateixi».

A Casaldàliga, reconegut al Brasil per la seva intensa tasca social, se'l coneix com el «bisbe de poble» per la seva defensa dels pobles indígenes i la lluita contra la violència en els camps. El bisbe català va participar en la fundació de la influent Pastoral de la Terra i Consell Missioner Indígena, organització vinculada a l'Església Catòlica brasilera, i viu al Brasil des de finals de la dècada de 1960, quan Espanya encara estava sota el règim franquista.

El bisbe va arribar a patir amenaces de mort en diverses ocasions, entre elles per la seva defensa dels indígenes Xavante de Marãiwatsédé en la recuperació de les seves terres indígenes, que van ser ocupades per invasors.